Κυριακή 13/6/2021

«Βράζουν» στο Λίβανο με τα capital controls

Συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στον Λίβανο, καθώς οι πολίτες επιμένουν να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα και στην οικονομία, που βυθίζεται συμπαρασύροντας στο χάος τα φτωχότερα νοικοκυριά. 

Η οργή των Λιβανέζων είχε στόχο αυτή τη φορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία επέβαλε πρόσφατα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital controls). «Κάτω η βασιλεία της τράπεζας» και «Ο Ριάντ Σαλάμε χρεοκόπησε τον Λίβανο» ήταν τα συνθήματα που δονούσαν τους δρόμους στη Βηρυτό και αφορούσαν φυσικά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου.

Στο νοσοκομείο 

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν ρόπαλα και χημικά προκειμένου να διαλύσουν βίαια τους πολίτες που διαδήλωναν. Ανάμεσα στους 37 τραυματίες που χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο ήταν και ένας εικονολήπτης του Reuters, ο οποίος χτυπήθηκε άγρια. Επίσης, τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Al Jadid και MTV μετέδωσαν χθες ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν και δύο δικοί τους εικονολήπτες.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ράγια αλ Χάσαν έσπευσε να καταδικάσει τα επεισόδια, ενώ παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη».

Δείτε επίσης: Τέσσερα νεκρά παιδιά από πυρκαγιά στην Ρουμανία

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ