«Στρατέγκο» από Πούτιν και Ζελένσκι

Πώς η κατάληψη του Ποκρόβσκ από τις ρωσικές δυνάμεις και η εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ θα μπουν στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας - Κιέβου

Must Read

To τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία ενδεχομένως θα προσφέρει τα δεδομένα που ίσως οδηγήσουν ύστερα από δύο και πλέον χρόνια τη Μόσχα και το Κίεβο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ποια είναι η τελευταία κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και τη Ρωσία;

Η Ρωσία συνεχίζει την προέλασή της στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς επιδιώκει να καταλάβει την πόλη-κλειδί Ποκρόβσκ. Οι άμαχοι απομακρύνονται, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη». Στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζεται η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Υπήρξαν ρωσικές αναφορές αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία προσπάθησε να εισβάλει στη γειτονική περιοχή Μπέλγκοροντ, με το υπουργείο Αμυνας της Μόσχας να λέει ότι η κατάσταση «παραμένει δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο». Ποιες είναι οι στρατηγικές συνέπειες για την Ουκρανία εάν «πέσει» το Ποκρόβσκ;

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ λέει στο SkyNews ότι «είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την τακτική πρόοδο του πολέμου, δεδομένης της σχετικής ανεπάρκειας λεπτομερών πληροφοριών για την πρόοδο, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες». Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η εξασφάλιση της Κριμαίας, του Ντονμπάς και της χερσαίας γέφυρας μεταξύ των δύο περιοχών. Αυτό το καλοκαίρι, η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας φαίνεται ότι ήταν η εξασφάλιση του τελευταίου τμήματος του Ντονμπάς και, παρά τον πολυδιαφημισμένο ρυθμό απωλειών που υφίστανται οι δυνάμεις της Μόσχας -περισσότερες από 1.000 την ημέρα-, η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο.

Το Ποκρόβσκ είναι στρατηγικά σημαντικός κόμβος εφοδιασμού και μεταφορών για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, και οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται τώρα ότι απέχουν μόλις έξι μίλια από την πόλη, οδηγώντας τους Ουκρανούς στην εκκένωση του άμαχου πληθυσμού. Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει τη δυναμική του τους χειμερινούς μήνες, οπότε έχει ίσως 10 έως 12 εβδομάδες στη διάθεσή του για να επιτύχει τους στόχους του πριν έρθει ο καιρός του χειμώνα. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να καταλάβουν το Ποκρόβσκ πριν από τον χειμώνα, είναι πιθανό ο Πούτιν να δείξει έτοιμος να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης. Και βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα παρουσιάσει τελικά ένα ειρηνευτικό σχέδιο στον Τζο Μπάιντεν, αλλά και στους υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, αναφέρθηκε στο σχέδιο τεσσάρων σταδίων, λέγοντας ότι η εισβολή της χώρας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι ο πρώτος πυλώνας. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου επικεντρώνεται στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ουκρανίας εντός του παγκόσμιου πλαισίου ασφαλείας – το χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ρόλου της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή.

Η τρίτη συνιστώσα περιλαμβάνει μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να υποχρεωθεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ένα «ισχυρό πακέτο», που έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με στρατιωτικά μέσα. Το τέταρτο και τελευταίο στοιχείο του σχεδίου αφορά τις οικονομικές στρατηγικές, αν και ο Zελένσκι επέλεξε να μη δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο αμερικανικός παράγοντας και ο κίνδυνος για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη στάση της Ουάσινγκτον θα κρίνουν και οι επόμενες κινήσεις του Κιέβου, που ήδη φαίνεται να περνά τις κόκκινες γραμμές των Αμερικανών συμμάχων. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της και να επιβιώσει ως κυρίαρχο κράτος. Αλλά με την επίθεσή της στο Κουρσκ το Κίεβο δεν πέρασε μόνο τα σύνορα της Ρωσίας – έχει περάσει και τις κόκκινες γραμμές της Ουάσινγκτον, αναφέρουν οι «Financial Times». Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Ρωσία έχει θεωρηθεί επικίνδυνη.

Κατά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να στηρίξει την Ουκρανία. Ο δεύτερος, να αποφευχθεί ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αν αναγκάζονταν να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο στόχων, οι ΗΠΑ θα επέλεγαν σαφώς τον δεύτερο.

Η Αμερική είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τα είδη των όπλων που προμηθεύει την Ουκρανία. Οταν παραδόθηκαν για πρώτη φορά πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Himars, η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε όρια στο πόσο μακριά θα μπορούσαν να εκτοξευθούν. Μόλις τον Μάιο, η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί ο οπλισμός που προμήθευσαν την Ουκρανία εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, αλλά μόνο κοντά στο Χάρκοβο, ώστε να μπορούν να αμυνθούν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά πάντως ότι η  Ουκρανία και η Ρωσία στερούνται αμφότερες τα στρατιωτικά μέσα για να οργανώσουν μεγάλες επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης. Οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να μη διαθέτει τα πυρομαχικά για να φτάσει την ικανότητα της Ρωσίας να ρίχνει περίπου 10.000 βολές πυροβολικού την ημέρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. O πόλεμος για την Ουκρανία και τον Ζελένσκι είναι χαμένος και ήταν χαμένος από την πρώτη στιγμή, διότι η Δύση δεν είναι σε θέση να ρισκάρει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία και επομένως μπορεί μόνο βοήθεια να δώσει. Αλλά αυτή δεν είναι αρκετή σε βάθος χρόνου, διότι οι ρώσοι έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν όσο χρειαστεί σε πόλεμο φθοράς, ενώ οι Ουκρανοί όχι.
    Επομένως, οι ρώσοι θα καταλάβουν το Ντονμπάς, αργά η γρήγορα θα διώξουν τους ουκρανούς από το Κουρσκ και μετά θα τους σύρουν σε διαπραγματεύσεις. Εάν βγει ο Τραμπ αυτό θα γίνει αμέσως και θα συνοδευθεί με πτώση του Ζελένσκι. Εάν βγει η Καμάλα θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν επιλογές. Θα αναγκαστούν εν τέλει να ανατρέψουν τον Ζελένσκι και να πάνε σε συμφωνία με το Πούτιν.
    Η Ρωσία δεν υπήρχε καμία περίπτωση να χάσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This