Οι ΗΠΑ πιέζουν Σερβία και Κόσοβο για να τα βρουν

Must Read

Αυξάνει τις πιέσεις για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου η Ουάσινγκτον, δια μέσου του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ στο Βελιγράδι, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος με το που έφτασε στη Σερβία κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη διαιώνιση του διαλόγου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ την Πέμπτη είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα, όπου ζήτησε την άμεση άρση των δασμών για τα σερβικά προϊόντα, την οποία επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι.

«Διαισθάνομαι ότι υπάρχει θετική ενέργεια και στις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω τη μεσολάβηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος. Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Γκρένελ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο λύσης και ότι «οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει βρουν τη λύση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, που ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της Ε.Ε., διακόπηκε πριν από 14 μήνες, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα προϊόντα από τη Σερβία.

Οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα του Κοσόβου, εκτιμώντας ότι η επίλυσή του θα μειώσει την επιρροή που έχει η Ρωσία στη βαλκανική χώρα.

Λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον διπλωμάτη, ο Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί τη Σερβία, επισημαίνοντας ότι «θα έχει τόσο θερμή υποδοχή από τον σερβικό λαό όσο δεν είχε πουθενά στον κόσμο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This