Η Ευρώπη επικύρωσε το Brexit και ευχήθηκε «καλή τύχη στο Ηνωμένο Βασίλειο»!

Must Read

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε -με ψήφους 621 υπέρ και 49 κατά- τη συμφωνία για το Brexit και, σε λίγο περισσότερο από 48 ώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα πάψει και επισήμως να αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! 

Το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 23:00 ώρα Αγγλίας (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), έπειτα από μια σχέση 47 ετών, γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η επιθυμία της είναι να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν καλοί φίλοι και και συνέταιροι. «Οι κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι απλοί. Όσο πιο κοντά παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, τόσο ευκολότερη θα είναι η πρόσβασή του στην ενιαία αγορά».

«Η σημερινή ψήφος δεν είναι υπέρ ή εναντίον του Brexit. Είναι μια ψήφος για μια συντεταγμένη ή μια ασύντακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Εάν μπορούσαμε να σταματήσουμε το Brexit ψηφίζοντας “όχι”, θα ήμουν ο πρώτος που θα το είχα προτείνει. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι αυτό το ζήτημα απόψε», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα δεν λέμε “αντίο”, αλλά “εις το επανιδείν”».

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ παρουσίασε το «ειρηνευτικό» του σχέδιο για την Μέση Ανατολή

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα, ωστόσο, η ΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών–μελών της, για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή τύχη στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

Ξημερώματα Σαββάτου υποστέλλεται η βρετανική σημαία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές θα αποχαιρετήσουν σε μια ειδική τελετή τους 73 Βρετανούς συναδέλφους τους. Πλέον, απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από το Συμβούλιο της ΕΕ (με αυξημένη πλειονοψηφία) και η τελευταία πράξη αναμένεται την Παρασκευή 31/1, όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβεί σε κοινή δήλωση μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου θα λάβει χώρα η υποστολή της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς καμία επίσημη τελετή, και μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 11 μηνών, στην οποία οι δυο πλευρές ελπίζουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική οικονομική τους και εμπορική τους σχέση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This