Στο τραπέζι Ε.Ε.-Βρετανία για το εμπόριο και τους όρους διευθέτησης διαφορών

Must Read

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή μέρα για τη γηραιά ήπειρο, καθώς εκκίνησαν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Το κλίμα ήταν μάλλον τεταμένο, όπως το χαρακτήρισαν πολιτικοί αναλυτές, ενώ η πίεση χρόνου περιορίζει, οπωσδήποτε, τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας.

Η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μελλοντική τους σχέση ξεκίνησε σήμερα χωρίς χειραψίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές, λόγω της επιδημίας του Covid-19! Μάλιστα, στη διάθεση της βρετανικής αποστολής τέθηκαν και απολυμαντικά για τα χέρια, σύμφωνα με πηγές.

Έπειτα από την πρώτη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, κατά την οποία κυριάρχησε η συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, και τον βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Φροστ, οι συνομιλητές μπαίνουν σήμερα στην ουσία.

Περί τους εκατό διαπραγματευτές από κάθε πλευρά συναντώνται από τις 9.30 η ώρα γύρω από μία δεκάδα θεματικούς φακέλους.

Το σημαντικά θέμα είναι οι όροι ανταγωνισμού, αλιείας και του μηχανισμού διευθέτησης των διαφορών στο πλαίσιο μίας μελλοντικής σχέσης.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι επόμενοι γύροι θα διεξάγονται εναλλακτικά στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Διαπραγματεύσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα των διαπραγματευτικών εντολών των δύο πλευρών, οι οποίες υπογράμμισαν τις κόκκινες γραμμές τους, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές διαφορές τους, το ερώτημα είναι αν είναι εφικτό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών και μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει η μεταβατική περίοδος, τόσο η Βρετανία όσο και η Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπες με καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις.

Ένας πρώτος απολογισμός των συνομιλιών, εντούτοις, είναι προγραμματισμένος για τον Ιούνιο, όταν Ε.Ε. και Βρετανία θα εκτιμήσουν αν είναι εφικτή η σύναψη συμφωνίας έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απείλησε την περασμένη Πέμπτη ότι θα τελειώσει τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας, ενώ σκληρές δηλώσεις έκανε και άλλο ανώτερο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο Μάικλ Γκόουβ, τονίζοντας πως «δεν θα διαπραγματευθούμε τη νεοαποκτηθείσα κυριαρχία μας».

Δείτε επίσης: Μετανάστες έκαναν πλιάτσικο στο Σουφλί – Η προπαγάνδα για τους «κακούς» Έλληνες συνεχίζεται (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This