Πέμπτη 17/6/2021

Ο Μάριο Σεντένο «έριξε» την πορτογαλική αγορά με 9,2 δισ. ευρώ!

Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που -λόγω του κορωνοϊού- περιόρισε τη βοήθειά της σε επίπεδο μέτρων στήριξης τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις σε ένα ποσό της τάξης των περίπου 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πακέτο ύψους 9,2 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας!

Το πακέτο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, περιλαμβάνει 5,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισ. κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις και 1 δισ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

«Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε απέναντι στην πανδημία, αλλά και να κρατήσουμε την οικονομία μας σε λειτουργία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεντένο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε Κίνα και Αμερική!

Η οικονομία της Πορτογαλίας, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και εξαρτάται από τον τουρισμό, νιώθει ήδη βαρύ τον αντίκτυπο από τον κορωνοϊό, καθώς οι παραθεριστές ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια. Λίγο πάνω από το μισό των 3 δισ. ευρώ πιστωτικών γραμμών θα διατεθεί για εταιρίες στους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί σε επιχειρήσεις, όπως κλωστοϋφαντουργίες, βιοτεχνίες ενδυμάτων και κατεργασίας ξύλου.

Επιπλέον ποσό 5,2 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ευέλικτα χρονοδιαγράμματα πληρωμών φόρων και εισφορών ασφάλισης το δεύτερο τρίμηνο και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Η Πορτογαλία έχει ανακοινώσει 448 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, πολύ λιγότερα από τα 11.178 της γειτονικής Ισπανίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ