Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τι προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα (video)

Όλα όσα προξενεί στο ανθρώπινο σώμα ο κορωνοϊός εξηγούν σε δημοσίευμα του περιοδικού New York Times γιατροί που χειρίστηκαν περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν.

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, καθώς ο ιός «εξαπλώνεται» (μετά τις πρώτες ημέρες που παρουσιάζουμε τα αρχικά συμπτώματα όπως βήχας και πυρετός) φτάνει στους πνεύμονες, οι βλεννώδεις μεμβράνες τους φλεγμονώνονται, κάτι που μπορεί να βλάψει τις κυψελίδες ή τους πνευμονικούς σάκους.

«Αν έχετε πρήξιμο εκεί, το καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το οξυγόνο να κολυμπήσει σε όλη την βλεννογόνο μεμβράνη» δήλωσε η Δρ. Amy Compton-Phillips, επικεφαλής κλινική υπεύθυνος για το σύστημα υγείας του Providence όπου εντοπίστηκε η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, γνωστές ως Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυστέλεσης (Acute Respiratory Distress Syndrome), οι πνεύμονες γεμίζουν με τόση ποσότητα υγρού ώστε ο ασθενής μην μπορώντας να αναπνεύσει, πεθαίνει.

Δείτε επίσης: Οι πρώτες φωτογραφίες του κορωνοϊού από μικροσκόπιο

Από την πλευρά του ο Δρ Ο Shu-Yuan Xiao, καθηγητής παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπε ότι ο ιός φαίνεται να ξεκινά σε περιφερικές περιοχές και στις δύο πλευρές του πνεύμονα και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσει στην άνω αναπνευστική οδό, την τραχεία και άλλους κεντρικούς αεραγωγούς.

Η μελέτη και η εργασία του Δρ. Xiao δείχνει ότι καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι αξονικές τομογραφίες δείχνουν ένα είδος θολού ματιού σε μέρη του πνεύμονα που είναι εμφανή σε πολλούς τύπους ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτές οι αδιαφανείς περιοχές μπορούν να διασκορπιστούν και να διογκωθούν καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, δημιουργώντας κάτι που οι ακτινολόγοι αποκαλούν ένα μοτίβο «crazy paving» στη σάρωση.

Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των βλεννογόνων

Ο Δρ Ο Compton-Phillips δήλωσε ότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών, από τη μύτη μέχρι το ορθό (η μοίρα του πεπτικού σωλήνα μετά το σιγμοειδές κόλον και πριν τον πρωκτό).

Έτσι, ενώ ο ιός εμφανίζεται μηδενικός στους πνεύμονες, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να μολύνει κύτταρα στο γαστρεντερικό σύστημα κάτι που μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσπεψία. Ο ιός μπορεί επίσης να μπει στο αίμα, είπε ο Δρ. ο Schaffner.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι το RNA από τον νέο κορωνοϊό έχει ανιχνευθεί σε δείγματα αίματος και κοπράνων, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο μολυσματικός ιός μπορεί να επιβιώσει στο αίμα ή στα κόπρανα, το ίδιο και στον εγκέφαλο.
Τέλος, ο Δρ. George Ντίαζ, επικεφαλής τμήματος για τις μολυσματικές ασθένειες στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Providence στο Everett, Wash ανέφερε ότι ο μυελός των οστών και τα όργανα όπως το συκώτι μπορούν επίσης να πάθουν φλεγμονή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ