Πέμπτη 24/6/2021

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό πιθανόν να προκαλέσουν έλλειψη τροφίμων

Τα έκτακτα μέτρα των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε το σώμα τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών που προκλήθηκε από την κρίση του ιού όπως και  απαγορεύσεις των εξαγωγών θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα τις  επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Maximo Torero, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, στον Guardian.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη ροή των τροφίμων»,ανέφερε. «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Maximo Torero.

Απαγόρευση εξαγωγών σε Καζακστάν και Βιετνάμ

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλεύρων σίτου, που είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές του κόσμου, καθώς και περιορισμούς για το φαγόπυρο και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τις συμβάσεις εξαγωγής ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, μπορεί επίσης να απειλήσει να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έπραξε και η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη δεδομένης της προθυμίας του Donald Trump για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

«Τα εμπορικά εμπόδια θα δημιουργήσουν εξαιρετική αστάθεια», προειδοποίησε ο Torero. «Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό παρατηρούμε στις κρίσεις των τροφίμων».

Ενώ η προσφορά τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες σήμερα, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παρατηρούνται μέσα σε εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες καθώς τα βασικά φρούτα και λαχανικά μπαίνουν σε εποχή. Αυτοί οι τύποι προϊόντων συχνά έχουν μικρούς χρόνους ωρίμανσης και είναι εξαιρετικά φθαρτοί και χρειάζονται ειδικευμένους συλλέκτες για να εργάζονται γρήγορα στην κατάλληλη στιγμή.

Πλήττεται το εργατικό δυναμικό

Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιορισμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων θα καταστεί αδύνατη εάν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κινηθούν, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του ιού.

«Ο κορωνοϊός επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης καθίστανται πολύ σημαντικά», δήλωσε ο Torero. «Πρέπει να έχουμε πολιτικές, ώστε το εργατικό δυναμικό να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Προστατεύστε τους ανθρώπους, αλλά χρειαζόμαστε το εργατικό δυναμικό. Οι κυριότερες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται».

Ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, να παρεμβαίνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και να διατηρήσουν τις πανευρωπαϊκές αγορές τροφίμων από τον πανικό, σύμφωνα με τον Torero.

Οι πολίτες να αγοράζουν μόνο ό,τι χρειάζονται

Οι πολίτες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αποφεύγοντας τον πανικό και την αποθεματοποίηση των τροφίμων, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Αγοράζοντας πάρα πολλά φρέσκα αγροτικά προϊόντα που έπειτα σβήνουν προτού να καταναλωθούν, θα επιδεινώσουν τα προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα, είπε. «Τα άτομα πρέπει να αγοράζουν μόνο ό, τι χρειάζονται για να αποφύγουν τα απόβλητα τροφίμων».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ