ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣFT: Ο Πούτιν θέλει το Ντονέτσκ από την Ουκρανία - Τι δήλωσε στον Τραμπ

FT: Ο Πούτιν θέλει το Ντονέτσκ από την Ουκρανία – Τι δήλωσε στον Τραμπ

Ξεκαθάρισε πως δεν έχει εγκαταλείψει τις απαιτήσεις να «επιλυθούν οι βασικές αιτίες» της σύγκρουσης

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία την περιοχή του Ντονέτσκ ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με τους Fianancial Times, η Ρωσία δίνει στον Ντόναλντ Τραμπ για αντάλλαγμα το πάγωμα των εχθροπραξιών στην υπόλοιπη γραμμής του μετώπου.

Ο Πούτιν υπέβαλε το εν λόγω αίτημα κατά την συνάντησή του με τον Τραμπ στην Αλάσκα την Παρασκευή, σύμφωνα με 4 πηγές που επικαλούνται οι FT.

https://exchange.glomex.com/video/v-dc3ywnchj4kh?integrationId=40599w17mbz7o7uw

 

Ο Τραμπ μετέφερε κατόπιν το μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τους Ευρωπαίους ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο. Τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

https://exchange.glomex.com/video/v-dc3z8f9ru9q9?integrationId=40599w17mbz7o7uw

 

Εάν ικανοποιηθεί το αίτημα, η Μόσχα θα έχει τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής, την οποία κατέχει μερικώς για περισσότερα από 10 χρόνια και όπου οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν την μεγαλύτερη επιτυχία από τον Νοέμβριο.

Σε αντάλλαγμα για την περιοχή του Ντονέτσκ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου οι δυνάμεις του κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, και δεν θα ξεκινήσει νέες για κατάληψη περισσότερων εδαφών.

https://exchange.glomex.com/video/v-dc3z38m5dx2h?integrationId=40599w17mbz7o7uw

 

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως δεν έχει εγκαταλείψει τις απαιτήσεις να «επιλυθούν οι βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, κάτι που θα σήμαινε το τέλος της ουκρανικής κρατικής υπόστασης με την σημερινή της μορφή και την ανατροπή της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών εφόσον ικανοποιηθούν οι «βασικές αιτίες», σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του Ντονέτσκ, αλλά η δυτικότερη αλυσίδα πόλεων της περιοχής παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και είναι κρίσιμη για την στρατιωτική επιχείρηση και την άμυνα της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο.

Πούτιν σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου: «Χρήσιμη και επίκαιρη η επίσκεψη στην Αλάσκα»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης