ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΤραμπ: Σκληρή προειδοποίηση - «Το ΝΑΤΟ θα έχει πολύ κακό μέλλον» χωρίς στήριξη στα Στενά του Ορμούζ

Τραμπ: Σκληρή προειδοποίηση – «Το ΝΑΤΟ θα έχει πολύ κακό μέλλον» χωρίς στήριξη στα Στενά του Ορμούζ

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ζητά από συμμάχους πολεμικά πλοία για την προστασία της κρίσιμης θαλάσσιας οδού, ενώ πιέζει την Κίνα να συμβάλει

Σκληρή προειδοποίηση προς τους συμμάχους του απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι το ΝΑΤΟ θα έχει «πολύ κακό μέλλον» εάν δεν στηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσε να αναβάλει τη σύνοδό του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς ασκεί πίεση στην Κίνα να συμβάλει στην απεμπλοκή αυτής της κρίσιμης θαλάσσιας οδού, η οποία αποτελεί ζωτικό σημείο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι όσοι είναι οι ωφελούμενοι των Στενών πρέπει να συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό εκεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Financial Times, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των συμμάχων και των μεγάλων δυνάμεων για τη σταθερότητα της περιοχής.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι απαιτεί από περίπου επτά χώρες να στείλουν πολεμικά πλοία για να κρατήσουν τα Στενά του Ορμούζ ανοιχτά, καθώς η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται δραματικά λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες με μεγάλο ποσοστό εξάρτησης από πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους σε μια διεθνή συμμαχία για την προστασία της κρίσιμης θαλάσσιας οδού, από την οποία διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απαιτώ από αυτές τις χώρες να προστατεύσουν τη δική τους περιοχή, γιατί είναι δική τους», δήλωσε ο Τραμπ ενώ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα με το Air Force One, υπογραμμίζοντας ότι τα Στενά δεν είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ λόγω των δικών τους αποθεμάτων πετρελαίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Κίνα παίρνει περίπου το 90% του πετρελαίου της από τα Στενά, ενώ οι ΗΠΑ πολύ λίγο, αλλά δεν επιβεβαίωσε αν η Κίνα θα συμμετάσχει στη συμμαχία. Προηγούμενες εκκλήσεις του περιλάμβαναν τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Άμπας Αραγτσί, δήλωσε στο CBS ότι η Τεχεράνη έχει δεχθεί αιτήματα από αρκετές χώρες για ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, αλλά ότι η απόφαση ανήκει στις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι τα Στενά είναι ανοιχτά για όλους εκτός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Δείτε επίσης:

Guardian: Η σύγκρουση ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν μπαίνει σε «επικίνδυνη φάση»

FT: Επέκταση της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» στα Στενά του Ορμούζ εξετάζει η ΕΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης