ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΙράν: Έχουμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ

Ιράν: Έχουμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ

Ανταλλαγή μηνυμάτων για τα κρίσιμα σημεία μια τελικής συμφωνίας

Σε μια κρίσιμη καμπή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το Ιράν επιβεβαίωσε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 πως η επικοινωνία με τις ΗΠΑ παραμένει ενεργή, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες απευθείας συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ δεν απέδωσαν καρπούς. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, αποκάλυψε ότι από την επιστροφή της ιρανικής αποστολής στην Τεχεράνη την περασμένη Κυριακή, έχει ανταλλαγεί πλήθος μηνυμάτων με την αμερικανική πλευρά, με το Πακιστάν να εκτελεί χρέη διαμεσολαβητή. Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη πακιστανικής αντιπροσωπείας στην ιρανική πρωτεύουσα, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταφέρει νέες θέσεις από την Ουάσινγκτον για τη συνέχιση του διαλόγου.

Το πυρηνικό πρόγραμμα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Παρά την ένταση, η Τεχεράνη στέλνει διφορούμενα μηνύματα αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Μπαγαεΐ υπογράμμισε ότι το δικαίωμα της χώρας στον εμπλουτισμό ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν πρόκειται να υποχωρήσει υπό το βάρος πολεμικών απειλών ή οικονομικών πιέσεων. Ωστόσο, άφησε ένα παράθυρο διπλωματίας ανοιχτό, διευκρινίζοντας ότι ο βαθμός και ο τύπος του εμπλουτισμού αποτελούν αντικείμενα συζήτησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες του Ιράν. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για έναν επόμενο επίσημο γύρο διαβουλεύσεων.

Εύθραυστη εκεχειρία και απειλές για ναυτικό αποκλεισμό

Η αβεβαιότητα επιτείνεται από τη μη επιβεβαίωση των σεναρίων περί παράτασης της υφιστάμενης εκεχειρίας, ενώ το κλίμα φορτίζεται από τις προειδοποιήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας του Ιράν. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας διεμήνυσε πως, εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να απαντήσει με κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο κλυδωνισμό στο εμπόριο και την ενέργεια.

Αισιοδοξία Τραμπ για άμεσο τερματισμό της σύρραξης

Στον αντίποδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της κρίσης, προαναγγέλλοντας εξελίξεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στο επόμενο διήμερο. Σε δηλώσεις του στα δίκτυα ABC News και Fox Business, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σύντομα, θεωρώντας πως δεν θα χρειαστεί καν η επέκταση της προσωρινής παύσης πυρός που εκπνέει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στις επόμενες «δύο καταπληκτικές ημέρες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται μια σημαντική συμφωνία ή μια οριστική λύση.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης