Οι τελευταίες στιγμές της Φιλιώς Πυργάκη: «Φίλησε το χέρι της κόρης της και “έφυγε”»

Οι τελευταίες στιγμές της αγαπημένης τραγουδίστριας έτσι όπως τις περιγράφει η συμπεθέρα της

Must Read

«Εγώ, παιδί μου, θα φύγω. Ελάτε να σας δώσω την ευχή μου. Το μόνο που θέλω είναι να με θυμάστε με περηφάνια».

  • Από τον
    Νίκο Νικόλιζα

Με αυτά τα λόγια και με βουρκωμένα μάτια, γνωρίζοντας πως έρχεται το τέλος της, λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή, η κορυφαία τραγουδίστρια του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη έσφιξε στην αγκαλιά της για τελευταία φορά τη μοναχοκόρη της Γαρυφαλλιά, τον γαμπρό της Αντώνη, καθώς και τα δύο πολυαγαπημένα της εγγόνια, Θοδωρή και Φίλιππο. Εκείνη τη στιγμή κανείς από την οικογένειά της δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο θάνατός της πλησίαζε, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Κι όμως, η μεγάλη ερμηνεύτρια, το αηδόνι της δημοτικής μας παράδοσης, είχε ήδη καταλάβει πως είχε φτάσει το τέλος…

Η Φιλιώ Πυργάκη στα πρώτα της βήματα

Το Σάββατο το πρωί, και ενώ κοιμόταν, «έφυγε» στα 77 της για να πάει να βρει τον πολυαγαπημένο της σύζυγο Δημήτρη Κωστόπουλο, που ταξίψεψε στους ουρανούς χτυπημένος από την ίδια ασθένεια με τη λατρεμένη του Φιλιώ. Και εκείνη, δύο μήνες μετά το φευγιό του, μη αντέχοντας τον χαμό του, πήγε να τον βρει…

Το τελευταίο αντίο

Χθες στενοί συγγενείς και φίλοι, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, είπαν το τελευταίο «αντίο» στη βασίλισσα του δημοτικού τραγουδιού από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Ακοβα Αργους. Στη γυναίκα που ξεκίνησε, φτωχό κορίτσι, να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών δύο τραγούδια στα πανηγύρια και έφτασε να υποκλίνεται όλος ο Ελληνισμός στα πόδια της.

Η βασίλισσα του δημοτικού τραγουδιού σε πανηγύρι

Ο θάνατος της Φιλιώς Πυργάκη συγκλόνισε το πανελλήνιο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Είχαν προηγηθεί τρία αποκλειστικά ρεπορτάζ από την «Espresso», μέσα από τα οποία η μεγάλη ερμηνεύτρια προσπαθούσε να δώσει δύναμη και κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς, και, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, είχε μιλήσει ανοιχτά για το θεριό που πολεμούσε και είχε μέσα της για δέκα ολόκληρα χρόνια. Λίγη ώρα μετά την τραγική είδηση του θανάτου της η συμπεθέρα της μεγάλης ερμηνεύτριας, η Ιωάννα Παπαγεωργίου, άνοιξε την καρδιά της στην «Espresso» και μίλησε για τις τελευταίες συγκλονιστικές ώρες της γυναίκας που τραγούδησε το δημοτικό τραγούδι στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Βυθισμένη στις σκέψεις της

«Η Φιλιώ τους τελευταίους μήνες δεν ήταν καλά. Ομως, εκείνο που τη γονάτισε ήταν ο θάνατος του συζύγου της Δημήτρη. Ηταν ένα ανδρόγυνο που δεν μπορούσε να κάνει ο ένας χωρίς τον άλλον. Οταν τον Μάιο “έφυγε” ο σύζυγός της, εκείνη παρακαλούσε κάθε μέρα να πεθάνει. Πολλές φορές μπέρδευε τα ονόματα και έλεγε συνεχώς του συζύγου της. Τόσο δεμένοι ήταν» λέει με δάκρυα στα μάτια η κυρία Ιωάννα, η οποία νυχθημερόν βρισκόταν στο προσκεφάλι της μεγάλης ερμηνεύτριας. «Τον τελευταίο καιρό είχε αποδυναμωθεί εντελώς. Σηκωνόταν καμιά φορά πάνω, μιλούσαμε και μετά έπεφτε στο κρεβάτι βυθισμένη στις σκέψεις της. Δεν είχε δυνάμεις. Νομίζω, δεν ήθελε να ζήσει άλλο…» εξομολογείται στην «Espresso». Μερικά εικοσιτετράωρα πριν φύγει για το μακρινό ταξίδι, η Φιλιώ Πυργάκη ζήτησε από την οικογένειά της μια τελευταία χάρη. «Ζήτησε την κόρη της, τον γαμπρό της και τα εγγόνια της. Τους αγκάλιασε έναν έναν. Φίλησε τα χέρια της κόρης της και της είπε: “Εγώ, παιδί μου, θα φύγω. Να είστε δυνατοί, μονιασμένοι και να είστε περήφανοι για μένα”. Υστερα από λίγες ώρες έπεσε σε λήθαργο. Λίγο πριν φύγει, άνοιξε τα ματάκια της, μας κοίταξε και αυτό ήταν…» λέει με αναφιλητά η συμπεθέρα της, με την οποία τη συνέδεε φιλία για πάνω από μισό αιώνα.

Στο πάλκο

«Με τον σύζυγό μου Θεόδωρο Παπαγεωργίου είχαν συνεργαστεί σε πάρα πολλά τραγούδια. Της είχε γράψει μεγάλα σουξέ, και εκείνη τα έκανε τεράστιες επιτυχίες. Τώρα, όλοι μαζί θα είναι στου Παραδείσου το πάλκο» εξομογείται με πολύ βαριά φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Ο χαμός του άντρα της είχε τσακίσει πιο πολύ τη «βασίλισσα του δημοτικού τραγουδιού»

Τον περασμένο Μάιο, η «Espresso» με αποκλειστικό ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει τον θάνατο του πολυαγαπημένου της συζύγου Δημήτρη Κωστόπουλου. Μια απώλεια που λύγισε τη βασίλισσα του δημοτικού τραγουδιού. Ο πόνος της ήταν αβάσταχτος, ενώ η πικρία της ήταν ακόμη πιο μεγάλη βλέποντας τον άνδρα της να φεύγει πρώτος από τη ζωή, αφήνοντάς την πίσω να παλεύει με πολλά προβλήματα υγείας.

Η ίδια, μάλιστα, δεν είχε παραστεί στην κηδεία, καθώς η υγεία της είχε ήδη επιβαρυνθεί. «Για τη Φιλιώ ο σύζυγός της ήταν τα πάντα. Πολύ φοβόμαστε ότι έπειτα από αυτό το “χτύπημα” η ίδια ίσως δεν ξαναγυρίσει στο τραγούδι. Το χτύπημα της μοίρας είναι πολύ βαρύ για εκείνη» είχε αναφέρει τότε συγγενικό της πρόσωπο στην «Espresso», μιλώντας για τον βουβό πόνο της σπουδαίας κυρίας του δημοτικού τραγουδιού.

Η Φιλιώ Πυργάκη έφυγε στα 77 της

Η μάχη της με τον καρκίνο και η εξομολόγηση στην «Espresso»

Τον Απρίλιο του 2018 η Φιλιώ Πυργάκη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Espresso» για τον «γολγοθά» που ανέβαινε επί χρόνια εξαιτίας της μάχης της με τον καρκίνο.

«Δεν φοβάμαι τον καρκίνο. Τον πολέμησα, τον πολεμάω και θα τον πολεμήσω. Και θέλω να στείλω και ένα μήνυμα σε όλους τους καρκινοπαθείς: Να μην το βάλει κανένας κάτω. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι, και να χαμογελάμε» είχε εξομολογηθεί με δύναμη ψυχής.

Στην ίδια συνέντευξη, όταν την είχαμε ρωτήσει πώς είχε νιώσει μόλις οι γιατροί τής ανακοίνωσαν ότι είναι άρρωστη, είχε πει με ειλικρίνεια: «Οταν μου το πρωτοείπαν οι γιατροί, στενοχωρήθηκα, αγχώθηκα, δεν ήξερα τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Το πρωί έκανα τις χημειοθεραπείες και το βράδυ πήγαινα και τραγουδούσα. Τόσο πολύ ήθελα να τον νικήσω. Γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα, δυστυχώς, κατέρρεα. Κάνω τις εξετάσεις μου και πολεμάω για να είμαι καλά και όρθια στα πόδια μου. Νιώθω καλά. Προσευχόμουν και προσεύχομαι στην Παναγία καθημερινά, και της ζητάω να μου δώσει παράταση ζωής για να μπορέσω να απολαύσω τα εγγονάκια μου, την κόρη μου και τον άνδρα μου. Οσο για τον κόσμο, πείτε σε όσους με αγάπησαν και τους διασκέδασα ότι τους ευχαριστώ και θα τους ευγνωμονώ. Αυτός ο λαός με έκανε τη Φιλιώ Πυργάκη που ξέρετε όλοι».

Λίγες μέρες μετά τη συγκλονιστική εκείνη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Espresso», η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε μιλήσει και πάλι στην εφημερίδα μας για την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου, όταν έμαθε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. «Δεν γνώριζα ότι το κοινό με αγαπάει τόσο πολύ. Μετά το δημοσίευμά σας έσπασαν τα τηλέφωνα από όλη τη Γη για να μου δείξουν την αγάπη τους. Μου τηλεφώνησαν από Αμερική, Αυστραλία, μέχρι και από τη Ρωσία. Τους ευχαριστώ όλους θερμά και τονίζω ότι θα στέκομαι όρθια για να τους διασκεδάζω μέχρι τέλους» ήταν τα λόγια της σπουδαίας τραγουδίστριας, που αγαπήθηκε από τους Ελληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This