Σκέψεις και… σχέδια επαναφοράς της έκπτωσης 3%-5% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Must Read

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει γρηγορότερα τα αναγκαία έσοδα.

Το σχέδιο προβλέπει έκπτωση 3%-5% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει το 2015 με το τρίτο Μνημόνιο στην κατάργηση της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει, όμως στο υπουργείο Οικονομικών ήδη προσανατολίζονται στην παροχή παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας έως την 31η Ιουλίου, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.211.249 δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 1.666.565 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από αυτά, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 27,4% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 456.649 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται στα 237.770.000 ευρώ.
  • Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 520 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Όπως αποκάλυψε, όμως, η «δημοκρατία» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής, δίνοντας τη δυνατότητα καταβολής του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
  • Το 58,22% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 1.666.565 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα 970.266 είναι μηδενικά.
  • Για το 14,38% των φορολογουμένων ή για 239.650 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται στα 59.930.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This