Οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν δύσκολο δρόμο μέχρι να «δούνε» ανάκαμψη

Must Read

Τα μαζικά lockdown σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οδήγησαν στην ραγδαία μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής στις οικονομίες των κρατών τις Ε.Ε με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να κλείσουν και εκατομμύρια εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Και ακόμη και αν η νομισματική ένωση έχει δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης οι επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί δύσκολη υπόθεση.

Η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown

Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και περίπου 500.000 έχουν πεθάνει. Παρόλο που εξακολουθούν να καταγράφονται νέες υποθέσεις, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη χαλαρώνουν σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όχι τόσο επειδή έχει υγειονομική κρίση έχει περάσει αλλά επειδή η οικονομία δεν άντεχε άλλο το lockdown.

Ο δείκτης οικονομικής υγείας της Ευρωζώνης PMI ανέβηκε τον Ιούνιο στο 47.5 από το 32 του Μαΐου και το ιστορικά χαμηλό 13.6 του Απριλίου. Ωστόσο όσο ο δείκτης μένει κάτω από το 50 αποτελεί ένδειξη ύφεσης σε αντίθεση με την ανάπτυξη που περιμένουν οι ειδικοί της Ευρωζώνης με το άνοιγμα των χωρών.

«Καθώς το πλήρες lockdown γιαπερισσότερο από ένα μήνα είχε βάλει παύση στην οικονομική δραστηριότητα, το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων το τελευταίο δίμηνο οδήγησε σε απότομη ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, είναι αβέβαιο το κατά πόσο η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να διατηρήσει αυτήν την ορμή», δήλωσε ο Carsten Brzeski του οικονομικού ιδρύματος ING.

Τρίμηνο «φωτιά» και για την Ελλάδα

Η οικονομία του μπλοκ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,5% αυτό το τρίμηνο, αλλά θα αυξηθεί 7,9% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές του μήνα. Η μείωση 12.5% αποτελεί ιστορικό ποσοστό για την Ευρωζώνη και αναδεικνύει το πόσο ευάλωτες είναι οι ευρωπαϊκες χώρες. Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες καθώς η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει πως αυτό το οικονομικό τρίμηνο η ύφεση θα φτάσει το 18%.

Ωστόσο και στην περίπτωση της Ελλάδας οι προβλέψεις για το 2021 είναι κάπως αισιόδοξες (εφόσον η χώρα δεν ξαναμπεί σε μαζικό lockdown) με την Τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 8%. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως η οικονομία θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την «προ κορωνοϊού» εποχή

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This