«Χαμηλή πτήση» για την Συν-Eργασία! Πολλά τα προβλήματα, λίγες οι εξηγήσεις και νέα αιτήματα από τους φορείς

Must Read

Από σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν τα στοιχεία του αθροίσματος των συμβατικών ωρών ανά μήνα και να προβαίνουν στην προαναγγελία της μεσοσταθμικής μείωσής τους.

Ωστόσο, τα προβλήματα στη διαδικασία είναι πολλά, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής η συμμετοχή να είναι μικρή (περίπου 3.000 εργοδότες είχαν υποβάλει αιτήσεις μέχρι προχθές).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, από το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχουν δοθεί προς τις επιχειρήσεις σαφείς οδηγίες σε σχέση με το πώς θα γίνεται η μείωση του ωραρίου εργασίας έως και 50%. Για παράδειγμα, λογιστές αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αφορά μόνο την περικοπή των ημερήσιων ωρών απασχόλησης, αφού υπάρχουν εταιρίες οι οποίες απασχολούν προσωπικό με βάρδιες (με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μείωσή του σε ημερήσια βάση).

Τα αιτήματα των φορέων

Ηδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν φτάσει αιτήματα από επαγγελματικούς φορείς που ζητούν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας να μην αφορά το ημερήσιο ωράριο και να έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να «κουρεύουν» έως 50% τις ώρες εργασίας και τμήμα του προσωπικού τους να μην εργάζεται όλες τις ημέρες.

Με τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο που οι εργαζόμενοι μένουν εκτός δουλειάς, από το κράτος καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση 60% επί των καθαρών αποδοχών που χάνονται.

Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα. Αρα, όσοι εντάχθηκαν τον Ιούνιο θα πληρωθούν το ποσό που αναλογεί στο κράτος μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This