Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ: Θα επιστραφεί μέρος των «κλεμμένων» του 2012 και σε ποιους συνταξιούχους;

Must Read

Αντίστροφη μέτρηση για αναδρομικά 11 μηνών- Τα αναδρομικά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία πρόκειται να δοθούν στις 9 Ιουλίου σε περίπου 240.000 δικαιούχους επικουρικών.

  • Από τον Νάσο Χατζητσάκο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με την επιστροφή -ή όχι- αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των «δώρων», με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, ξεκίνησε. Όπως όλα δείχνουν, αύριο ή μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο της και θα ξεκαθαρίσει εάν στους «απόμαχους της εργασίας» αποδοθούν τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ από τα «κλεμμένα» της μνημονιακής περιόδου.

Με την αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος που είχε καταθέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ στα τέλη του 2019 (μετά από πολιτική εντολή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση) και η οποία εξετάστηκε σε πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου του 2020, θα «κλείσει» οριστικά το θέμα της επιστροφής -ή μη- αναδρομικών από τις μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων του 2012.

Με βάση το περιεχόμενο των αποφάσεων που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 για τον «νόμο Κατρούγκαλο» (έμμεσα «ανέτρεψαν», όπως υποστηρίζουν νομικοί, την κρίση στην οποία είχε καταλήξει το ίδιο Δικαστήριο το 2015, βάσει της οποίας ήταν εκτός συνταγματικού πλαισίου οι νόμοι του 2012) το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών, βάσει πιθανοτήτων περιορίζεται μόνο σε μια χρονική περίοδο 11 μηνών.

Το χρονικό διάστημα αυτό ξεκινά από τον Ιούλιο του 2015, οπότε η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικούς τους νόμους του 2012, μέχρι και τις 13 Μαΐου 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016).

Ποιους συνταξιούχους θα αφορά η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, εφόσον οι Ανώτατοι Δικαστές ταχθούν, στην πλειοψηφία τους, υπέρ της επιστροφής αναδρομικών για χρονικό διάστημα 11 μηνών; Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά στη «δημοκρατία», τα βασικά ενδεχόμενα είναι τα εξής:

1. Να δικαιωθούν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή μόλις μερικές δεκάδες άτομα.

2. Να επιστραφούν διορθωτικά ποσά σε όσους υπέβαλλαν αγωγές μέχρι και την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 (στην περίπτωση αυτοί ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμαίνεται σε μερικές εκατοντάδες άτομα).

3. Να δοθούν αναδρομικά για αυτούς τους 11 μήνες στο σύνολο των περίπου 250.000 συνταξιούχων οι οποίοι εκτιμάται ότι κατέθεσαν αγωγές από το 2012 μέχρι και τα μέσα του 2019 και η κυβέρνηση να λάβει πολιτικη απόφαση για να επιστραφούν αυτά τα ποσά στο σύνολο των περίπου 2.500.000 «απόμαχων της εργασίας».

Στην περίπτωση αυτή, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ «ανοίξει τον δρόμο» για την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών, της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, στο σύνολο των συνταξιούχων τότε, συνολικά, θα πρέπει να τους καταβληθούν περίπου 3,9 δισ. ευρώ. Το καθαρό ποσό, μετά τις κρατήσεις, κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορούν στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1.200.000 συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, μεικτά, το 2012. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση των «δώρων».

Εάν, λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ανάλογα, τότε τα αναδρομικά θα δοθούν σε μηνιαίες δόσεις, σε βάθος ετών, όπως αναμένεται. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα, άλλωστε, ότι στην παρούσα φάση «χρήματα δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία πρόκειται να δοθούν στις 9 Ιουλίου σε περίπου 240.000 δικαιούχους επικουρικών οι οποίες επανήλθαν στις αρχές Ιουνίου στα επίπεδα που ήταν πριν τις παράνομες μειώσεις του 2016.

Από 733 μέχρι 5.060 ευρώ οι επιστροφές

Ανάλογα, λοιπόν, με το ποιοι θα είναι τελικά οι συνταξιούχοι που ενδέχεται να δικαιωθούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου, τα αναδρομικά που δικαιούνται να λάβουν για το επίμαχο χρονικό διάστημα των 11 μηνών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Αναδρομικά από τα «δώρα» (Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) που καταργήθηκαν: Κατά μέσο όρο, πρέπει να πάρουν περίπου 733 ευρώ από την κατάργηση των «δώρων» στις κύριες και περίπου 300 ευρώ από τις επικουρικές. Το κόστος σε αυτό το ενδεχόμενο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
  • Αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων (αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, μεικτά, προ των περικοπών που έγινε με τους νόμους του 2012): Τα αναδρομικά για τον καθέναν από τους δικαιούχους στην περίπτωση αυτή κυμαίνονται από 50 έως 460 ευρώ τον μήνα, δηλαδή για τους 11 μήνες, μεσοσταθμικά, ανέρχονται από 550 έως και 5.060 ευρώ. Για την απόδοση τους, στο σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος κυμαίνεται στο 1,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λωρίδα της Γάζας: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή – Προγραμματίστηκαν συναντήσεις

Την ώρα που ο φόβος για λιμό στην Λωρίδα της Γάζας εντείνεται και ενώ ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ...

More Articles Like This