Τρίτη 15/6/2021

Η πανδημία φέρνει μείωση στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τι θα προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν

Εδώ και εβδομάδες στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί διαμάχη ανάμεσα στις χώρες του βορρά και του νότου για την οικονομική πορεία της ένωσης. Οι πλούσιες οικονομίες του βορρά δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν ξανά αυξημένη οικονομική ενίσχυση στα πλαίσια της νέας οικονομικής κρίσης, ενώ οι χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα βλέπουν τα προβλήματα τους να αγνοούνται από την ένωση που διατυμπανίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών ως βασική αρχή.

Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού είναι απαραίτητο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν από κοινού για το είδος και το μέγεθος του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Ωστόσο μέχρι τώρα βρίσκονταν σε ασυμφωνία, με τις χώρες του βορρά να θέλουν ένα μικρό πακέτο ενίσχυσης κυρίως στη μορφή δανείων, ενώ οι χώρες του νότου προωθούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης που περιέχει τόσο δάνεια όσο και χωρίς όρους χρηματοδοτήσεις. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες να δεινοπαθούν καθώς οι ηγέτες αγνοούν τις παρεκκλίσεις του λαών για άμεση και αποφασιστική συμφωνία.

Θα προτείνει σημαντική μείωση

Για να αντιμετωπίσει αυτή η δυσκολία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει μία σημαντική μείωση στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. «Είναι θέμα τακτικής, χρειάζεται να βρούμε μια ισορροπία. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας την λογική του μειωμένου προϋπολογισμού. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει προϋπολογισμό μεταξύ 1,05 τρισεκατομμυρίων και 1,094 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κομισιόν είχε προτείνει 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σκοπός αυτής της παραχώρησης είναι να κατευναστούν οι χώρες του βορρά και έτσι να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών απο τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ