Κυριακή 13/6/2021

Κ. Μητσοτάκης: 3,5 δισ. για απασχόληση, επιδότηση εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή και μηδενισμό προκαταβολής φόρου! (video)

«Η προστασία της απασχόλησης πρώτη μας προτεραιότητα… Προσπαθούμε την εξωγενή ύφεση να την κάνουμε πιο ήπια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης», πριν ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης της εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Μηδενισμός της προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις: Για εκείνες δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους (τουριστικές επιχειρήσεις). Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν από την πλευρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Μηδενισμός εργοδοτικών εισφορών: Για τις εποχικές επιχειρήσεις τουρισμού, όπως αυτές περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις (που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους), δεν θα υπάρχουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος.
  •  Επέκταση της επιδότησης εργασίας: Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Επέκταση του μέτρου αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
  •  Τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής: Ύψους 1 δισ. ευρώ που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, βάσει του τζίρου Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.
  • Μηδενισμός της προκαταβολής φόρου: Ισχύει για επιχειρήσεις με 35% λιγότερο τζίρο σε σχέση το πρώτο εξάμηνο του 2020. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 30-70%.

«Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», έκανε μια γενική τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός και τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ