Δευτέρα 17/5/2021

Ο Ερτογάν συνεχίζει τον «πόλεμο» εναντίον των αγορών και στέλνει στον γκρεμό την Τουρκική οικονομία

Από τους κρατικούς θεσμούς έως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει τα πάντα μέσα στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2016. Η μόνη δύναμη που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει είναι η ελεύθερη αγορά.

Στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος του εναντίον αυτών που αποκαλεί «χειριστές νομισμάτων». Στην επιφάνεια, ο Ερντογάν παίρνει αυτό που θέλει: χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μείωση του πληθωρισμού. Όμως, ο οικονομικός βραχνάς αυξάνεται. Η κεντρική τράπεζα εξαντλεί τα αποθέματά της σε δολάρια και οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί στο να δεσμεύσουν τα χρήματα τους στη χώρα, εγκαταλείποντας την τουρκική λίρα.

Αυτό που κάποτε ήταν ένα από τα πιο δυναμικά νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές παραβλέπεται τώρα από πολλά παγκόσμια funds. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστήσει δύσκολο για τους διαχειριστές χρημάτων που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό να ανταλλάσσουν ελεύθερα τη λίρα. Ο περιορισμός κορυφώθηκε τον Μάιο, όταν η τραπεζική αρχή απαγόρευσε για λίγο στους τοπικούς δανειστές να διαπραγματεύονται το νόμισμα με την Citigroup, την BNP Paribas και την UBS.

Αυτή η κίνηση έχει δώσει στις τουρκικές κρατικές τράπεζες μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας. Υπάρχουν εικασίες στις αγορές ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο και να επιβάλει κάποια μορφή ελέγχου κεφαλαίων για να σταματήσει την εκκροή συναλλάγματος από τη χώρα, κάτι που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Ωστόσο οι ειδικοί προβλέπουν πως τα capital controls είναι αναπόφευκτα άμα η Τουρκία συνεχίσει τον πόλεμο απέναντι στις αγορές

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ