Πέμπτη 13/5/2021

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Βουλιάζουν» οι μικρομεσαίοι! Επιτακτική η ανάγκη νέου ΤΕΠΙΧ και επιστρεπτέας προκαταβολής

Την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων, που λιμνάζουν, για την πριμοδότηση των αποκλεισμένων από το τραπεζικό σύστημα μικρών επιχειρήσεων ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως επισημαίνει, τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και η αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς που παρατηρήθηκε στα έως τώρα εξαγγελθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχουν επιτρέψει ακόμα σε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φτάσουν στην πηγή χρηματοδότησης. Χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης και των υπόλοιπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, αλλά λειτουργούν υπό την πίεση της δραματικής μείωσης του τζίρου τους, υπό συνθήκες έκτακτης οικονομικής κρίσης.

Ο ΕΣΑ κατέθεσε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητώντας την έκδοση νέου προγράμματος ΤΕΠΙΧ και επιστρεπτέας προκαταβολής 3, με σκοπό την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία και των υπόλοιπων μικρών επιχειρήσεων που είτε δεν πρόλαβαν είτε δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πηγή χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να συγκεντρωθούν από όλους τους φορείς του Δημοσίου και να διατεθούν τα λιμνάζοντα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, υπό τη μορφή ενός νέου, βελτιωμένου προγράμματος ΤΕΠΙΧ, που σημειωτέον είχε τεράστια ζήτηση και δεν ικανοποίησε τις συνολικές ανάγκες της αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 3, όπου η εμπειρία έδειξε ότι ο τύπος αυτής της χρηματοδότησης λειτούργησε καλύτερα από όλες τις άλλες για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3, προτείνει την πριμοδότηση μέσω αυτού του προγράμματος όσων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί η σωτήρια των χιλιάδων πολύ μικρών υγιών μονάδων που δίνουν την καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους, αλλά στερούνται εργαλείων που παρέχονται απλόχερα σε μεγαλύτερες και περισσότερο οργανωμένες επιχειρήσεις.

Β. Παπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ