«Μαύρη» η θερινή Έκθεση της ΕΕ: Μικρότερη ύφεση και μικρότερη ανάπτυξη προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα!

Must Read

Ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα κάτω, σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, είναι η ύφεση που προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, με 9% (αντί 9,75%) για το 2020. Ωστόσο, το πατατράκ των θερινών προβλέψεων είναι στην ανάπτυξη, με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 6% το 2021, ενώ οι εαρινές ανέφεραν 7,9%!

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται πως η επίπτωση της κρίσης στην ανεργία θα είναι βραχύβια και πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μειώνουν τις επιπτώσεις, όμως τα ρίσκα λόγω της εξάρτησης της χώρας μας από τον τουρισμό είναι σημαντικά.

Τι αναφέρει αναλυτικά για την Ελλάδα η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την αρχή των μέτρων περιορισμού στα τέλη Μαρτίου.

Η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε αρχικά στις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και τον γεωργικό τομέα, ενώ οι κατασκευές μείωσαν την ύφεση, πιθανώς λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ του τομέα τον Ιανουάριο.

Το πλήρες οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού αναμένεται να υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο με ισχυρή πτώση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης χαλαρώνουν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ταχεία εφαρμογή φορολογικών μέτρων που ανέρχονται περίπου στο 9½% του ΑΕΠ για την εξουδετέρωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει να μετριάσει την εγχώρια ζήτηση σε κάποιο βαθμό. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποτροπή των επιπτώσεων της υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και των εκτεταμένων πτωχεύσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προκαλούμενες από το COVID-19 αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας καθυστέρησαν αποτελεσματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επίσης λόγω των μέτρων προστασίας της απασχόλησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων. Η οικονομική ύφεση, αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και 0,6% τον Απρίλιο και το Μάιο. Το επίπεδο των τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο του έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται μόνο το 2021 μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This