Πέμπτη 24/6/2021

«Πράσινο φως» από τον ESM: Αποδεσμεύονται 644.420.000€ για την Ελλάδα

Την εκταμίευση συνολικού ποσού 644.420.000 ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο πλαίσιο της 3ης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για την οποία είχε ανάψει «το πράσινο φως» το Eurogroup τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο ESM αποφάσισε την αποδέσμευση 644.420.000 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες (SMP/ANFA). Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012, που αφορά την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2020 και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103.640.000 ευρώ για την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ «κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο 2020, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για να εκταμιευτούν τα κεφάλαια που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις». Ο κ. Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αυτό είναι απαραίτητο για «περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της αντοχής της οικονομίας και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων της χώρας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ