Τετάρτη 23/6/2021

Παράταση της αναστολής πληρωμής δόσεων έως το τέλος του χρόνου για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις

Ανάσα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποτελεί η απόφαση των τραπεζών να παρατείνουν ως το τέλος του έτους την αναστολή πληρωμής δόσεων κεφαλαίων για ενήμερα δάνεια.

  • Ρεπορτάζ: Β. Παπακωνσταντόπουλος

Η διευκόλυνση αφορά όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση. Κάποιες τράπεζες είχαν ανακοινώσει ήδη την παράταση του μέτρου ως τις 31 Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά όμως τα φυσικά πρόσωπα η προθεσμία εξέπνεε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι διευκολύνσεις αφορούν όλους τους συνεπείς δανειολήπτες, που δικαιούνται την κρατική επιδότηση των 800 ευρώ. Η αναστολή δηλαδή αφορά όσους δανειολήπτες ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις τους και καλύπτει τόσο τις οφειλές για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια όσο και τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αφορούν, επίσης, επιχειρήσεις από κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση κι έχουν ενήμερα δάνεια.

Την ανάγκη παράτασης της αναστολής των δόσεων είχε επισημάνει πολλές φορές η «δ», καθώς οι εξελίξεις με την πανδημία του Covid19 έχουν δυσχεράνει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις την οικονομική επιβίωση πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η ελληνική οικονομία δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της.

Πρέπει να υποβάλλουν αίτημα

Οπως ανακοίνωσε λοιπόν χθες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες μέλη της αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση, και να χορηγήσουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων ως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Οι τόκοι των δόσεων κατά την περίοδο της αναστολής θα προστεθούν στο κεφάλαιο στη λήξη της περιόδου, θα επιμεριστούν στην υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου και η δόση θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Για τα φυσικά πρόσωπα η υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου δεν μεταβάλλεται, ενώ η δόση στη λήξη της διευκόλυνσης θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις προβλέπεται μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου ή προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή επιμήκυνσή του.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ