Παρασκευή 7/5/2021

Σας ενδιαφέρει: Τι αλλάζει στην επίλυση φορολογικών διαφορών και στη φορολόγηση αυτοκινήτων

Σύσταση επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων και κίνητρα σε συνταξιούχους του εξωτερικού προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, στην προσπάθεια περιορισμού του μεγάλου όγκου των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που απασχολεί σήμερα τα διοικητικά δικαστήρια, προωθείται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Υποθέσεων.

Η Επιτροπή θα λειτουργεί σε τριμελείς συνθέσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων. Στην επιτροπή μπορούν να προσφύγουν μόνο φορολογούμενοι των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και επικαλούνται μεταξύ άλλων:

  • παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή,
  • παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,
  • εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος και
  • μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Προοδευτική κλίμακα υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης

Για τα οχήματα, καθιερώνεται προοδευτική κλίμακα υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης, δίνοντας κίνητρο για «καθαρά» οχήματα. Μέχρι τώρα ένα ευρώ διαφοράς στην αξία του αυτοκινήτου ήταν αρκετό για να ανεβάζει ολόκληρο το ποσό του τέλους ταξινόμησης λόγω υπολογισμού με τον υψηλότερο συντελεστή. Οι συντελεστές για τα αυτοκίνητα εξακολουθούν να διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να ευνοούνται τα αυτοκίνητα με τις χαμηλότερες εκπομπές. Επίσης φθηνότερα θα κοστίζει το τελωνείο στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με μικρές ηλικίες και ακριβότερα στα παλαιότερα οχήματα.

Συνταξιούχοι του εξωτερικού

Όσον αφορά στους συνταξιούχους του εξωτερικού, θα πληρώνουν αυτοτελή, ετήσιο φόρο 7% όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ