5-8-2020

Το ΣτΕ αποφάσισε, η κυβέρνηση τι θα κάνει; Προς το παρόν μετράει τα «κουκιά» για να επιστρέψει αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους!

Χαρτιά, μπλοκάκια και κομπιουτεράκια έχουν βγάλει στην κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για καταβολή αναδρομικών των 11 μηνών στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που την καλούν να δώσει τα αναδρομικά σε όλους, δηλαδή και σε όσους δεν είχαν κάνει προσφυγή.

Θυμίζουμε ότι 250.000 είναι αυτοί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για το 11μηνο Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016, ενώ η απόφαση του ΣτΕ δεν αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης για όσους μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, εκτός από τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Μια νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση είναι δυνατή και με το… φάντασμα των πολλαπλών προσφυγών, από όσους τις δικαιούνται να αιωρείται, έχει μπει για τα καλά στο κάδρο, η ιδέα της απόδοσης αναδρομικών και στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάει στα δικαστήρια.

Βγαίνουν τα κουκιά;

Για την καταβολή των αναδρομικών στους 250.000 που δικαιώθηκαν, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκταμιεύσει περί τα 400 εκ. ευρώ, ενώ αν αποφασίσει ότι θα δώσει σε όλους (2.25εκ. συνταξιούχοι), αυτό θα κοστίσει περί τα 4 δισ. ευρώ.

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της ελληνικής οικονομίας θα είναι προφανώς τα βασικά κριτήρια στα οποία θα στηριχθεί το οικονομικό επιτελείο για να πάρει την απόφασή του.

Προ κορωνοϊού, η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να δώσει τα αναδρομικά σε όλους (έχοντας… ψυχανεμιστεί την απόφαση του ΣτΕ), με πλάνο τριών δόσεων, ξεκινώντας από τις αρχές του 2021.

Τώρα τι γίνεται όμως; Έχοντας υπόψη ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός οι πληρωμές των συντάξεων κάθε μήνα γίνεται με τη χρήση αποθεματικών, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Εκτός αν συνεχιστεί η χρήση των αποθεματικών, ή προκύψει καμιά έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Όλα είναι στο τραπέζι και μελετώνται εξονυχιστικά.

Δείτε επίσης: Θα δώσετε κύριε Βρούτση στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται για να γλιτώσουν τα δικαστικά έξοδα;

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ