Ταμείο Ανάκαμψης: Τι είναι ακριβώς αυτά τα 70 δις που θα πάρει η Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει για να… πάμε «ταμείο»;

Must Read

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει συνολικό πακέτο 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Τι είναι ακριβώς όμως αυτά τα 70 δις και τι πρέπει να γίνει για να μπουν στο ελληνικό ταμείο;

Καταρχήν, στο ερχόμενο τρίμηνο η χώρα μας θα πρέπει να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης (η Επιτροπή Πισαρίδη έχει την ευθύνη γι’ αυτό), στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά η μεταρρυθμιστική ατζέντα για την περίοδο 2021-2023.

Με βάση αυτό το σχέδιο και αφού αξιολογηθεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιοτο οποίο θα αξιολογεί αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους στόχους της χώρας– θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος των 31 δις που αντιστοιχούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Από τις επιχορηγήσεις, το 70%, δηλαδή 13,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθούν το 2021 και το 2022. Το υπόλοιπο 30% του ποσού θα δεσμευτεί πλήρως έως το τέλος του 2023.

Τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (για να φτάσουμε στο συνολικό πακέτο των 70 δις) θα εκταμιευθούν από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής και Ταμείο Ανάκαμψης: «Θα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση τα 70 δισ. ευρώ» (video)

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» – Αυτή είναι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι παίρνει η Ελλάδα (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This