Έτσι γίνεται η απάτη με τα αναδρομικά σε βάρος των συνταξιούχων!

Must Read

Αντί για λύση, όπως προσπάθησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τις εξαγγελίες του για τα αναδρομικά 11 μηνών της περιόδου 2015-2016, το σχέδιο της κυβέρνησης μοιάζει με ακόμη μία απάτη σε βάρος των συνταξιούχων.

  • Ρεπορτάζ: Νάσος Χατζητσάκος

Από το σύνολο των 2.500.000 απομάχων της εργασίας που περίμεναν να λάβουν ένα μέρος από τα «κλεμμένα», τελικά περίπου 1.000.000 θα λάβουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα χάσουν τα επιπλέον 1.000 ευρώ (!) κατά μέσο όρο που δικαιούνταν, λόγω της μη επιστροφής των παράνομων μειώσεων στις επικουρικές και των δώρων που καταργήθηκαν.

Μάλιστα, με την καταβολή των «κουρεμένων» ποσών οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε καμία άλλη απαίτηση!

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), θα καταβάλει εφάπαξ τα αναδρομικά για την περίοδο Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, προσδιορίζοντας το ποσό που θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο 1,4 δισ. ευρώ (αντί των 3,9 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν εδώ και καιρό, ανεπίσημα, κυβερνητικοί κύκλοι). Η μείωση του προβλεπόμενου κονδυλίου κατά 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει τα αναδρομικά μόνο από τις παράνομες (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015) μειώσεις στις κύριες συντάξεις με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012 και όχι από τις περικοπές στις επικουρικές καθώς και από την κατάργηση των δώρων.

Δείτε ακόμα: Πότε θα πληρωθούν τα «κουρεμένα αναδρομικά» στους συνταξιούχους

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων». «Ενδεχομένως», πρόσθεσε, «να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Ποιοι, λοιπόν, είναι τελικά οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά; Καταρχάς, ούτε μισό ευρώ δεν θα πάρουν όσοι απόμαχοι της εργασίας (περίπου 1.500.000 άτομα) είχαν πριν από τις περικοπές του 2012 και την κατάργηση των δώρων άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Στους υπολοίπους, περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά, από το 1,4 δισ. ευρώ που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα επιστραφούν 900.000.000 ευρώ σε όσους προέρχονταν από το ιδιωτικό και 500.000.000 ευρώ σε όσους ήταν από το Δημόσιο (αντίστοιχη ρύθμιση θα γίνει με την ανακοίνωση της αναμενόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο απόφασης). Κατά μέσο όρο, οι δικαιούχοι θα λάβουν 900 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης που είχαν πριν από τις περικοπές του 2012, για τη μεγάλη πλειονότητά τους, οι επιστροφές θα κυμανθούν από περίπου 450 έως 5.800 ευρώ. Ακόμη, όμως, και οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά χάνουν κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ επιπλέον (ποσό το οποίο θα έπρεπε να λάβουν εάν συνυπολογίζονταν από την κυβέρνηση οι παράνομες μειώσεις στις επικουρικές και στα δώρα που καταργήθηκαν)!

Το κερασάκι στην τούρτα η κυβέρνηση το βάζει με την τροπολογία που κατατέθηκε, χθες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με την καταβολή των ποσών αυτών οι αξιώσεις συνταξιούχων επί των συγκεκριμένων μειώσεων και των δώρων αποσβέννυνται.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This