2/10/2022

Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Γράψε-σβήσε» για οικονομία αλλά με Μακρόν και Χαρδαλιά… πρώτα βιολιά!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ύφεση του δεύτερου τριμήνου, όσο και να φαίνεται παράδοξο, προκάλεσε συγκρατημένα χαμόγελα στην κυβέρνηση.

Το θηριώδες -15,2% αποτελεί τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη πτώση που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 1974 (-12,9%) και συνδεόταν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επιστράτευση τον Ιούλιο του ίδιας χρονιάς.

Ωστόσο, η ύφεση-ρεκόρ είναι αφενός μεν χαμηλότερη των εκτιμήσεων που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών για -15,7%, αφετέρου δε εντός των προβλέψεων για το τελικό αποτέλεσμα του 2020, καθώς μέχρι στιγμής το πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται στο -7,9%, δηλαδή ακριβώς στο ποσοστό που έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μακρόν και Χαρδαλιάς «κινούν τα… νήματα»

Όμως δεν είναι μόνο η ύφεση και η οικονομία που θα καθορίσουν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη!

Τόσο η συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν αλλά και η ενημέρωση της Παρασκευής από τους επιστήμονες και τον Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας, θα διαμορφώσουν απόλυτα ο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός.

Μη την ελπίδα τα κρούσματα να πάνε προς το τέλος της εβδομάδας μειούμενα ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει (ανάλογα) την ομιλία του και τα μέτρα που θα παρθούν έτσι ώστε αφενός να παραμείνει σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες και αφετέρου να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας και επιτυχίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων τα οποία έχουν ενοχλήσει μεγάλη μερίδα των επαγγελματικών οι οποίοι ανήκουν στην εστίαση αλλά και τον τουρισμό

Από την άλλη πλευρά το ραντεβού Μακρόν-Μητσοτάκη την Πέμπτη στην Κορσική θεωρείται καθοριστικό μια και ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο «μαέστρος» στο μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν επίμονα σκληρά μέτρα-αντίποινα κατά της Τουρκίας, θέμα το οποίο (μαζί με την πανδημία) τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός των τειχών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Φωτιά! Το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερο και από την αμόλυβδη

Σημαντικό θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών είναι και τα εξοπλιστικά τα οποία προς το παρόν κινούνται στο επίπεδο των «πληροφοριών» και είναι ένα θέμα το οποίο θεωρείται «άσος» στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

Στην κορυφή οικονομία, μέτρα και ελαφρύνσεις

Επιστρέφοντας στα οικονομικά (που στην ουσία απασχολούν την μεγαλύτερη μερίδα του εσωτερικού ακροατηρίου), Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών είναι στην τελική ευθεία των συζητήσεων για την κατάρτιση της τελικής λίστας με τα μέτρα που θα εξαγγείλει το επόμενο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί στις 12-13 Σεπτεμβρίου, και παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Έκθεση αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας.

Το πλέγμα έκτακτων παρεμβάσεων και μόνιμων μέτρων που έχουν τεθεί επί τάπητος περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ειλημμένη είναι η απόφαση για έναν νέο, τον τρίτο κατά σειρά κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα χρήματα αυτά, που θα ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, να διοχετευτούν στους κλάδους και στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο, ενώ σε αυτόν τον κύκλο του προγράμματος αναμένεται να συμμετάσχουν οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή κυρίως οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής 1,8 δισ. ευρώ.

  • Για τα ενοίκια

Η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους ενοικιαστές και κατά κοινή ομολογία την αποδέχθηκε με κατανόηση και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον όλοι παραδέχονται ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί με την παρούσα μορφή και γι’ αυτό τον λόγο κατατέθηκε η κοινή πρόταση μεταξύ των εμπόρων και της ΠΟΜΙΔΑ για συνέχιση του μέτρου μόνο σε εθελοντική βάση. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί μεν το υπουργείο Οικονομικών να προχώρησε στην έμμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτή δε ήταν μερική, καθώς κάλυπτε το 30% των χαμένων εσόδων μέσω της έκπτωσης φόρου.

  • Αναδρομικά
Δημοφιλείς ειδήσεις  Σε εφαρμογή το σχέδιο... εξαφάνισης των ανέργων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την εξόφληση έως τα τέλη του φθινοπώρου των αναδρομικών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. Ευρώ, σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, σε υλοποίηση της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, ακόμη και χωρίς να απαιτείται πρωτύτερα η έκδοση της απόφασης που εκκρεμεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ωστόσο, κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι όμηροι πολιτικά της απάτης που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να στήσουν σε βάρος 1.500.000 απομάχων της εργασίας, στους οποίους οφείλονται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για την καταβολή των αναδρομικών ως… προαναγγελία των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, είπε πως θα δώσουν το επόμενο διάστημα 1,4 δισ. ευρώ «σεβόμενοι τις αποφάσεις», την ώρα που αυτές οι αποφάσεις αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν συνολικά 3,9 δις ευρώ!

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί και η απόδοση αναδρομικών σε άλλες τρεις κατηγορίες συνταξιούχων με βάση νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο. Όπως έχουμε επεξηγήσει λεπτομερώς, πρόκειται για όσους συνταξιούχους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης, τους εργαζόμενους συνταξιούχους και, τέλος, όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

  • Προκαταβολή φόρου

Κατά κοινή ομολογία, το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος έδωσε σημαντικές ανάσες στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δικαιούχοι μείωσης προκαταβολής ήταν φέτος 238.288 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 200.759 ατομικές και 37.529 νομικά πρόσωπα, που είδαν μειώσεις από 30% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Καθώς, όμως, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας είναι δυσοίωνες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου τουλάχιστον για άλλον έναν χρόνο.

  • Ασφαλιστικές εισφορές
Δημοφιλείς ειδήσεις  Κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ είναι τους τελευταίους μήνες εκτός τροχιάς, σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν εκείνης που συντελέστηκε τον Ιούνιο κατά 0,9%. Ο στόχος είναι αφενός μεν η ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αφετέρου δε ένα επιπλέον κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία καλπάζει και οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι ξεπέρασαν τον Ιούλιο το 1.000.000 άτομα.

  • Για το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου παραμένει η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, μια ελάφρυνση του φόρου αυτού είναι πάντοτε στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολύ περισσότερο φέτος, που τα εκκαθαριστικά δεν έχουν σταλεί ακόμη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η διαδικασία πήρε μια μικρή αναβολή από τα τέλη Αυγούστου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προσφάτως στην εξίσωση μπήκε και το σχέδιο Πισσαρίδη, που συστήνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Αν πατήσεις… ακούς: EΛΛΑΔΑ FM 94.3

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εφαρμογή το σχέδιο… εξαφάνισης των ανέργων

Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την «εξαφάνιση» των ανέργων, ο μεγάλος...

Φωτιά! Το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερο και από την αμόλυβδη

Στα ύψη θα βρεθεί από σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης, καθώς καταργήθηκε από...

Κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Το 85% των οικιακών και μικρών επιχειρήσεων καλείται να πληρώσει 44 ευρώ επιπλέον τον χρόνο!

Νέο ισχυρό σοκ με εκτόξευση του πληθωρισμού στο 12,1% τον Σεπτέμβριο!

Την... καρδιά περιβόλι μάς έκανε για έναν ακόμη μήνα η Eurostat, σημειώνοντας πως ο...

Διπλό ΚΕΑ από… λάθος! Τι συνέβη;

Μέσα στην ημέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα

Με αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης κάνει «ποδαρικό» ο Οκτώβριος!

«Φωτιά» στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες αλλά και το τέλος της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης

Ημέρα πληρωμών: Στα ΑΤΜ για όλα τα επιδόματα!

Τι θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους

Πόσα ακριβώς θα πληρώσουμε για θέρμανση, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε

Η κυβέρνηση εν όψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, θεσμοθετεί...

Προσοχή με το Fuel Pass 2: Τελειώνει η εξαργύρωση της ψηφιακής κάρτας!

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Γολγοθάς! 100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Γιατί πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης; 

Με εισφορές-θηλιά το 2023!

Ανένδοτη η κυβέρνηση, επιμένει ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί, οδηγώντας σε αδιέξοδο 1.200.000 μη μισθωτούς

Power Pass: Τι θα γίνει με όσους δεν έλαβαν τα χρήματα

Ποιους δικαιούχους «πέταξε» έξω το σύστημα

Επίδομα παιδιού: Πληρώνεται η 4η δόση στους δικαιούχους

Κλειστή είναι προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21

Οργή από τους μικρομεσαίους: «Μας εγκατέλειψε η κυβέρνηση»!

Εξοργισμένοι με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την κυβέρνηση εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

«Ε όχι και να πεθάνουμε για την Ουκρανία»!

Η απάντηση στην ομιλία Πούτιν κατά την οποία ανακοίνωσε...

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

Θλίψη στο πανελλήνιο – Έφυγε από την ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας...

Εικόνα φρίκης με τον Μητσοτάκη να χαιρετά χαμογελαστός τον σφαγέα Αλίεφ

Λίγες εβδομάδες αφότου τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βίασαν, βασάνισαν,...

«Γκρέμισε» το Instagram η κόρη του Πασχάλη Τερζή

Φωτιά και λάβρα η κόρη του Πασχάλη Τερζή, Γιάννα,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ