Το Ελεγκτικό Συνέδριο «γειώνει» τον Βρούτση: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τα αναδρομικά!

Must Read

Τορπίλη στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου έριξε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε γνωμοδότησή του κάνει φύλλο και φτερό όσα έχουν υποστηρίξει δημόσια τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εργασίας, οι οποίοι είναι ακόμη μία φορά έκθετοι.

Ειδικότερα, με τα Πρακτικά της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23/9/2020 οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας υπογραμμίζουν ότι:

  • η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
  • η κυβέρνηση επεμβαίνει σε γεννημένα περιουσιακά δικαιώματα,
  • το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί για το ύψος των αναδρομικών και τα δώρα,
  • η προωθούμενη τροπολογία περί απαγόρευσης δικαστικής διεκδίκησης αναδρομικών και δώρων και πέραν του εντεκαμήνου είναι αντισυνταγματική (σ.σ.: Πρόκειται για την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα).

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, που έφερε στο φως τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, «ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση και πάντα στα πλαίσια του Συντάγματος και της λειτουργίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων υπήρξε αυτή του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας κ. Αντωνίου Νικητάκη, ενώ ιδιαιτέρως επικριτική, με επιμονή στην τήρηση του Συντάγματος και τη θεσμική ιδιαιτερότητα δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών, υπήρξε και η διατύπωση από το μέλος της Ολομέλειας κυρία Βασιλική Σοφιανού».

Υπογραμμίζει δε ότι τον λόγο τώρα έχει η κυβέρνηση και διερωτάται: «Θα επιμείνει στην ψήφιση της αντισυνταγματικής ρύθμισης που κατέθεσε ή θα προωθήσει διαφορετική τροπολογία, που θα είναι πιο δίκαιη για τους συνταξιούχους μας και σύμφωνη με τις δικαστικές αποφάσεις, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν κυρωθεί και δεσμεύουν τη χώρα μας;»

«Η τροπολογία, αντί να λύνει το πρόβλημα, οδηγεί και πάλι τους συνταξιούχους στα δικαστήρια» σημειώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τους συνταξιούχους στην πιλοτική δίκη που διεξήχθη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τα νομικά αποτελέσματα (σύνταξη, επικούρηση, δώρα), χωρίς εκπτώσεις, ή να περιορίσει τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων, ως ανέλεγκτη εξουσία από τους κανόνες του κράτους δικαίου, παραβιάζοντας τη συνταγματική νομιμότητα, όπως και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει με τεκμηριωμένο νομικά λόγο, σαφή, ειδικό και κατηγορηματικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This