Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και κοροϊδεύει χιλιάδες εργαζομένους

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με λογικές παρακράτους, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά αρνούνται να συμμορφωθούν στις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση πατέρων εργαζόμενων στο Δημόσιο με ανήλικα τέκνα.

Την ώρα που επιμένει να μην εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πλήρη επιστροφή των αναδρομικών, η «δημοκρατία» φέρνει στο φως μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προφανώς σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό, αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες εργαζομένους.

Παρότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει από τις 4 Μαρτίου 2020 απόφαση που ορίζει ρητά ότι πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους η ευνοϊκή διάταξη που ισχύει για την πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα τέκνα, σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν την εφαρμόζει, αλλά εμπαίζει και την κοινή γνώμη, καθώς άλλα λέει ο υπουργός Εργασίας και άλλα οι άμεσοι συνεργάτες του απαντώντας στις δικαιολογημένες οχλήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Αλλοπρόσαλλη νομοθέτηση

Με το άρθρο 6, παρ. 1-9, του νόμου 3865/2010 εξισώθηκαν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών με ανήλικα τέκνα και 25ετία στο Δημόσιο τα έτη 2011 και 2012. Ωστόσο με την παρ. 11 του ίδιου άρθρου εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα οι πατέρες με ανήλικο τέκνο και συμπληρωμένη 25ετία το 2010. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος που έχει 24 έτη το 2010 και συμπληρώνει 25ετία το 2011 να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 52 έτη, ενώ ο συνάδελφός του που έχει συμπληρωμένη 25ετία το 2010 να συνταξιοδοτείται μετά τα 58, μέχρι και στα 62 έτη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η παράλογη διάκριση προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε στα δικαστήρια, όπου το 2016 το 2ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε άνδρα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) το 2010 και ανήλικο τέκνο, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τρία χρόνια καθυστέρηση (!), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Έτσι, με την απόφαση 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου άνοιξε ο δρόμος σε χιλιάδες άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο για ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε αμέσως είτε πριν από τα 62 έτη.

Ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σημειώνει τα εξής: «Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που διατρανώνουν ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, δεν μπορεί να τις εφαρμόζουν à la carte, όπου θέλουν, και να πράττουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι να αναγκαστούν να παραιτηθούν από την εργασία τους, να μείνουν για χρόνια χωρίς εισόδημα και να αναγκαστούν να κινηθούν δικαστικά, για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα».

Βρούτσης: «Ας προσφύγουν»

Κι ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση. Κι ενώ ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως καταγγέλλει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο Δημόσιο, «σε επικοινωνία μόλις την περασμένη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Βρούτση, τον κ. Τουφεξή, στον οποίο ετέθη ξανά το θέμα, η απάντηση ήταν: “Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα”. Στην επισήμανση δε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υποχρεωτική, δημιουργεί δεδικασμένο και όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν η απάντηση ήταν: “Ας προσφύγουν”».

Έξι χρόνια «περίμενε»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να υποβάλει ο δημόσιος υπάλληλος αίτηση συνταξιοδότησης, πρέπει πρώτα να παραιτηθεί. Δηλαδή, εν προκειμένω, θα πρέπει να παραιτηθεί, να περιμένει περίπου τρία χρόνια ώσπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να απορρίψει την αίτησή του, ώστε να κινηθεί δικαστικά, αναμένοντας άλλα δύο χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και εάν είναι τυχερός, άλλον ένα χρόνο, σύνολο έξι (!) προκειμένου να δικαιωθεί με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΑΔΕ βγάζει στο σφυρί 22 ακίνητα το επόμενο δίμηνο!

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τα σπίτια, τα γραφεία και τα οικόπεδα ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ

Εκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν πήραν αύξηση σύνταξης

Τη χορήγηση έκτακτου προεκλογικού επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς...

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες!

Σε μια διαρκή προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο νοικοκυριά και...

Τα ψέματα της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Οπως κι όλοι οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας...

«Σπίτι μου»: Ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα...

Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Τα σενάρια που εξετάζει η...

Η εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από...

Χρήσιμος οδηγός ΕΝΦΙΑ: Πώς να «ξεφουσκώσετε» το εκκαθαριστικό σας!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διορία έως τις 31 Μαρτίου 2023 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση στο έντυπο Ε9

Βρέθηκε η «λύση» για την αισχροκέρδεια στα σούπερ μάρκετ: Αλλάζει η… γραμματοσειρά στα καρτελάκια...

Την ώρα που οι καταναλωτές διαμαρτύρονται καθημερινά για το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο «καλάθι...

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές με μετρητά!

«Ψαλίδι» στις συναλλαγές με μετρητά στα 200 ευρώ

Στο «κόκκινο» οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο – Τα στοιχεία της Eurostat...

Η ακρίβεια αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα δυσβάσταχτο ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, με...

Συνταξιούχοι: Στα «κάγκελα» για τις δήθεν αυξήσεις

Την οργή των συνταξιούχων προκάλεσε η αποκάλυψη της πραγματικότητας μετά την καταβολή των πολυδιαφημισμένων...

Αναζητούν λύση για τις επιστρεπτέες!

Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν συν τους τόκους

Στα ύψη οι απλήρωτες οφειλές στην Εφορία!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και οι κατασχέσεις που επιβάλλει το Δημόσιο

Όλη η αλήθεια για το «καλάθι του νοικοκυριού» στην αποκαλυπτική νέα έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ

Την απογοήτευσή της εκφράζει οι πλειοψηφία των καταναλωτών για το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού»,...

Η υπερφορολόγηση έφερε αύξηση εσόδων!

Στη μέγκενη οι πολίτες το 2022. Στα ταμεία του κράτους μπήκαν 55,217 δισ. € χωρίς τα τέλη κυκλοφορίας, λόγω της παράτασης που έδωσε η κυβέρνηση

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις...

Υπό παρακολούθηση η οικογένεια Μπακογιάννη: Ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζε τις συνομιλίες!

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής» όταν...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM