Δραματικές οι οικονομικές επιπτώσεις του lockdown στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μια μικρογραφία του τι μπορεί να συμβεί αν μπει «λουκέτο» στην Αττική

Must Read

Η «δημοκρατία» παρουσίασε αποκλειστικά τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, που δείχνουν σε μικρογραφία τις επιπτώσεις από το «λουκέτο» στη συμπρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο ξορκίζουν κάθε σενάριο επιβολής lockdown στην Αττική, η οποία συνεισφέρει στο μισό ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή σχεδόν 90 δισ. ευρώ.

Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο το κόστος του νέου lockdown στη μισή Ελλάδα, αλλά και τα πολύ αυστηρά μέτρα στο υπόλοιπο μισό της χώρας. Παράδειγμα για τις καταστροφικές συνέπειες των lockdown στην οικονομία είναι το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και παρουσιάζει αποκλειστικά η «δ», οι επιπτώσεις είναι μια μικρογραφία του τι μπορεί να συμβεί αν μπει «λουκέτο» στην Αττική.

Το lockdown της συμπρωτεύουσας αφορά το 70% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και 20.548 απασχολούμενους, οι οποίοι θα αμειφθούν με το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα. Οι εργαζόμενοι των ανοιχτών επιχειρήσεων είναι 24.018, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο θα πληρώνεται για έναν μήνα με το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης, ποσό με το οποίο δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, τα χαμένα εισοδήματα των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή εργασίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές (π.χ. σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων), με τον τζίρο τους να σημειώσει πτώση, ανεβάζοντας το κόστος του τοπικού lockdown.

Η ίδια έρευνα αποτυπώνει πως από τις 14.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στη Θεσσαλονίκη ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι 4.370. Προσωρινό «λουκέτο» θα βάλουν οι 10.047, κάτι που αποτυπώνει το μέγεθος της κρίσης στην αγορά της κεντρικής Μακεδονίας.

Τα νούμερα σοκάρουν αν αναλογιστεί κανείς τους πραγματικούς αριθμούς. Ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα μείνουν ανοιχτές είναι 3,48 δισ. ευρώ τον χρόνο και όσες κλείσουν έχουν ετήσιο τζίρο 1,21 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα στα τέσσερα ευρώ του τζίρου στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης θα χαθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Μόνο για τον Νοέμβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο οι τζίροι είναι αυξημένοι λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων που άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, αν και ήρθε το lockdown, χωρίς να λάβουμε υπόψη την εποχικότητα (π.χ. «Black Friday»), εκτιμάται ότι θα χαθούν από την αγορά μόνο στο λιανικό εμπόριο κατά μέσο όρο 101.300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Η Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ, δηλαδή συνεισφέρει 16 δισ. ευρώ τον χρόνο στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Η σημασία της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς εισφέρει το 65% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο από το lockdown δεν πλήττονται μόνο οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αλλά και η εστίαση, που έχει βάλει «λουκέτο», όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις, που θα αναγκαστούν είτε να δουλέψουν με τηλεργασία -ρίχνοντας ρυθμούς παραγωγικότητας- είτε να θέσουν εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, από τη στιγμή που οι τζίροι θα μηδενιστούν και ο κόσμος θα ζει με 17,5 ευρώ την ημέρα ή 534 ευρώ τον μήνα.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This