Παρασκευή 18/6/2021

ΕΝΔΙΣΥ: «Κουρεμένες» οι απολαβές για 62.400 συνταξιούχους που δεν βλέπουν… φως, εδώ και 55 μήνες!

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφέρει ότι έχει συσσωρευτεί «κρυφό» χρέος άνω των 600.000.000 ευρώ

Περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν λειψή σύνταξη εδώ και χρόνια, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί χρέος άνω των 600.000.000 ευρώ.

Το θέμα ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την οποία κάνει λόγο για κλοπή και ζητά την εφαρμογή του νόμου.

Η κατάφωρη αδικία αφορά όσους ήταν ασφαλισμένοι ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα ταμεία και εκτιμάται ότι είναι 62.400 συνταξιούχοι. Προ του 2016 ο νόμος προέβλεπε ότι ο ασφαλισμένος είχε τη δυνατότητα να «κρατήσει» τον χρόνο μόνο ενός εκ των Ταμείων, με συνέπεια οι κρατήσεις τις οποίες είχε υποστεί να χάνονται.

Έχουν περάσει 55 μήνες και… τίποτα

Με την ψήφιση του νόμου 4387 τον Μάιο του 2016, προβλέφθηκε ότι η παράλληλη ασφάλιση θα έχει επιτέλους αντίκρισμα, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης.

Όπως, όμως, καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, παρότι έχουν περάσει 55 μήνες από την ψήφιση του νόμου και έχουν εκδοθεί τουλάχιστον πέντε διαφορετικές εγκύκλιοι, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει την προσαύξηση που δικαιούνται. «Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας.

Προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μη εφαρμογή του νόμου συνεπάγεται ένα «κρυφό» χρέος που ανέρχεται σε 600.600.000 ευρώ, ενώ το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι «η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου, ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην παλιά σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε μεν από τη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες».

Κάνοντας λόγο για κλοπή, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά «να συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν την ψήφιση του νόμου, που η παράλληλη σύνταξή τους είναι ακόμα σε εκκρεμότητα (όπως προβλέπει ήδη ο ν.4387/2016). Επίσης, οι συντάξεις δεν φαίνονται στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ να έχουν επανυπολογιστεί επί των λεγόμενων διπλών συντάξεων, ενημερωτικά σημειώματα δεν αναρτώνται και χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που δεν γνωρίζουν την προσωπική τους διαφορά από 1/1/2019».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ