Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023

ΕΒΕΠ: «Προϋπολογισμός μέσα στην ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας»

«Τα on-off της αγοράς έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Για τον προϋπολογισμό του 2021 που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή τοποθετήθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, λέγοντας πως βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και πως η έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης και το δεύτερο lockdown, δυσκολεύουν και παρατείνουν την αντιστροφή της διψήφιας ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τα «on-off» της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία».

Η δήλωσή του:

«Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού κινούνται μέσα στην “ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας”, αφού εξαρτώνται από συνθήκες πέρα από τον έλεγχο της οικονομίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο βλέπει “ξέφωτο” σε τρία σημεία για ανάκαμψη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο και βασικό είναι το εμβόλιο, που θα επαναφέρει τη δημόσια υγεία στον πληθυσμό, το δεύτερο είναι η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το τρίτο, η συνέχιση της ρήτρας διαφυγής από το ασφυκτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, απελευθερώνοντας πόρους 767 εκ. ευρώ. Θετική για την χώρα μας είναι η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, εμπεδώνοντας διεθνώς την εικόνα μιας αξιόπιστης οικονομίας που, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις μακροχρόνιες παρενέργειες στο δημόσιο χρέος σε βάθος 20ετίας, αναγνωρίζει πρόοδο. Τουλάχιστον, επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει, χωρίς καθυστερήσεις, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία, την αγορά ενέργειας, την ψηφιακή ατζέντα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα «on-off» της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών, αφού ενσωμάτωσε στις προβλέψεις για το 2021 όλες τις τελευταίες αναθεωρήσεις, κατέθεσε στη Βουλή τον “πανδημικό προϋπολογισμό”, με τις προσδοκίες όλων, να αναθεωρηθεί “επί τα βελτίω”.»

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο πήχης της ύφεσης τοποθετείται πλέον στα 10,5% από 8,2%, επηρεάζοντας ανοδικά και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,88% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού 1,06%.

Το πρωτογενές έλλειμμα, το 2021, υπολογίζεται σε 6,67 δισ. ευρώ μετά από 7,2% φέτος ή 11,76 δισ. ευρώ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 199,6% του ΑΕΠ έχοντας, όμως, προηγουμένως εκτοξευτεί στο 208,9% του ΑΕΠ.

Η αργή επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, λόγω της συνέχισης της πανδημίας, επιφέρει αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2021 με ρυθμό 4,8%, αντί του 7,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει το κόστος των οικονομικών παρεμβάσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με προβλέψεις για μέτρα στήριξης 31,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δις ευρώ είναι για φέτος και τα 7,5 δις ευρώ για το επόμενο έτος.

Με βάση τη συνισταμένη των οικονομικών επιπτώσεων στην παραγωγή, απασχόληση, την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση, το δ’ τρίμηνο, σε ονομαστικούς όρους, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι συγκριτικά μεγαλύτερη στο -11,3%, με τον αποπληθωριστή σε αρνητικό έδαφος του -0,8%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμένη αύξηση της ανεργίας φέτος, στο 18,9%, από 17,3% το 2019, και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021. Εισαγωγές και εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν δυναμικά το επόμενο έτος, με μεταβολές 16,4% και 22,5% αντίστοιχα, μετά από βουτιά 17,4% και 30,3% το 2020. Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι, το 2021, τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν σε τροχιά αύξησης, στα 47,8 δισ. ευρώ μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ φέτος.

«Το ζητούμενο είναι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας το 2021, να καλυφθούν χωρίς καθυστερήσεις, σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και όχι από τη δεξαμενή των διαθεσίμων αφού, σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή, η χρήση του «μαξιλαριού» πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνταξιούχοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία

Η κοροϊδία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τους συνταξιούχους προκαλούν ολοένα...

Τράπεζες: Η μεγάλη κοροϊδία με τα επιτόκια

Πώς αποκομίζουν τεράστια κέρδη μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την...

Η ισχυρή κυρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που αμείβεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο στόχαστρό της τις αυξήσεις των μισθών!

Νέα «θηλιά» για τους δανειολήπτες – Η EKT αύξησε τα επιτόκια

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική...

Παγκρήτια τράπεζα: «Απορροφά» την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Την συμφωνία συγχώνευσης της με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα,...

Στεγαστικά ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων: Πώς θα κάνετε σωστά την αίτηση ώστε να λάβετε...

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το μέτρο αφορά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να λάβουν την βεβαίωση, ποιοι λόγοι πρέπει να συντρέχουν

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος

Οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο κυμαίνονται από 0,127 έως 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Ιανουάριο ήταν από 0,028 έως 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

«Αθάνατος!»- Σπάραξαν οι γονείς του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία – Λιποθύμησε η μητέρα του

Δραματικές εικόνες στο τελευταίο αντίο του Ικάρου που έπεσε για την πατρίδα

Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης
spot_img

NEWSROOM