Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Μάρτιο και… βλέπουμε για αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονταν τέλη Δεκεμβρίου

Λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ...

Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες θα πρέπει να περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι μέχρι να λάβουν αναδρομικά και να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι η εφαρμογή του νόμου 4670 που ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο θα αρχίσει με περισσότερο από έναν χρόνο καθυστέρηση.

Παρότι ο Γιάννης Βρούτσης είχε διαβεβαιώσει ότι η καταβολή των αυξημένων συντάξεων και των αναδρομικών θα γίνει με τις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, παραδέχτηκε ότι αυτό δεν είναι ακόμη εφικτό, αποδίδοντας την καθυστέρηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι η «δημοκρατία» που ανέφερε ότι «καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει επιδείξει παροιμιώδη προχειρότητα στην υλοποίηση εξαιρετικά απλούστερων κυβερνητικών αποφάσεων, η προϋπόθεση για επανυπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων καθιστά το εγχείρημα επισφαλές».

Ο νόμος προβλέπει νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση και ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Επομένως, εκτός των αυξήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 252 ευρώ, οι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά τουλάχιστον 16 μηνών.

Για τον Μάρτιο παρέπεμψε ο υπουργός Εργασίας και την εφαρμογή των διατάξεων για τις αυξήσεις στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν αναδρομικά, καθώς το μέτρο έχει έναρξη εφαρμογής τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά και σημαντική αύξηση 75% σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς το «πέναλτι» μειώνεται από το 60% στο 30% της σύνταξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ