Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Τι δείχνει το οικονομικό «νταραβέρι» Ελλάδας-Τουρκίας εν μέσω διμερούς κρίσεως και πανδημίας

Ο νόμος της αγοράς

Οι εμπορικές συναλλαγές δεν σταματούν επειδή δύο χώρες βρίσκονται σε κρίση, ούτε επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και αποδεικνύεται απαράβατος για όλους. Ακόμα και για τις ελληνοτουρκικές εισαγωγές-εξαγωγές, οι οποίες επηρεάστηκαν, αλλά σε σχετικά αναμενόμενα πλαίσια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι διμερείς εμπορικές ροές Ελλάδας–Τουρκίας, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 24%.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό για την Ελλάδα (€182,7 εκατ.), διευρυμένο κατά 112,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η ανάλυση του γραφείου ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) Άγκυρας, βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι ελληνικές εξαγωγές για το 9μηνο 2020 ανήλθαν σε 968,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 28,4%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων, για την εν λόγω περίοδο (από 4η θέση το 2019).

Οι ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία, την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 19,9%. Η Τουρκία κατατάσσεται στη 13η θέση μεταξύ των χωρών-προμηθευτών της Ελλάδας (από 10η το 2019), ενώ σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα κατέλαβε την 34η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης εισαγόμενων προϊόντων στην Τουρκία.

Τα δέκα σημαντικότερα εξαχθέντα ελληνικά προϊόντα, την περίοδο Ιαν.-Σεπτ.2020, ήταν:

Ως προς τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγαμε από την Τουρκία, αυτά ήταν:

Ολόκληρη η έκθεση για το διμερές εμπόριο:

Διμερές εμπόριο Ελλάδας – Τουρκίας 9μηνο 2020

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ