Δώρο Χριστουγέννων: Πρώτη δόση στις 21 Δεκεμβρίου – Διευκρινίσεις και online υπολογισμός

Η δεύτερη καταβολή θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου

Must Read

Την απόφαση σύμφωνα με την οποία από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δώρο Χριστουγέννων, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Οι συνολικοί ωφελούμενοι του δώρου Χριστουγέννων ανέρχονται σε 1.060.434 εργαζόμενους και το συνολικό ποσό, που θα διατεθεί, φτάνει τα 152.619.071,67 ευρώ.

Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο φάσεις: Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθεί από τους εργοδότες το μέρος που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση και την ίδια μέρα η πολιτεία θα καταβάλει τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η δεύτερη καταβολή θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου του 2021 και θα αφορά στο ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημαντικό ρόλο, για να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων έγκαιρα και χωρίς λάθη απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων, παίζει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» μέσα από τις αναλυτικές διασταυρώσεις των υποβολών για τις αναστολές συμβάσεων που διεξήγαγε σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους και του ακριβούς ποσού του επιδόματος που τους αντιστοιχεί.

Συνολικά, μαζί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, από την «ΕΡΓΑΝΗ» θα έχει καταβληθεί σε 4.505.915 εργαζόμενους το ποσό των 2.681.133.903,55 ευρώ.

Διευκρινίσεις για το δώρο Χριστουγέννων από τη ΓΣΕΕ – Υπολογισμός με online εφαρμογή

Διευκρινίσεις σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δίνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Για εκ περιτροπής εργασία:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας ή υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Πώς θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 (άρθρo 20 ν. 4722/2020 και KYA 51083/2612/16.12.2020)

Ειδικά, για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως 31/12/2020, ισχύουν τα εξής ως προς το χρόνο και τρόπο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων:

  • Εργαζόμενοι σε αναστολή: Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές:

i) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2020, βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

ii) Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ για τους μήνες Μάιο-Οκτώβριο και Δεκέμβριο 2020 και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο 2020).

Η καταβολή από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει ως εξής:

α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020,

β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

iii) Η πληρωμή προς τους δικαιούχους-εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020 πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

  • Εποχικοί εργαζόμενοι: Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία δώρου Χριστουγέννων και οι εποχικοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.
  • Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί ως εξής:

i) Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2020 την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν οι εργαζόμενοι κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω Μηχανισμό.

ii) Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων-εργαζομένων η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων, βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο Μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020 και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

  • Ασφαλιστικές εισφορές δώρου Χριστουγέννων σε περίπτωση αναστολής σύμβασης εργασίας ή υπαγωγής στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

i) Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο δώρο Χριστουγέννων ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

ii) Για τους εποχιακούς εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This