Ασφαλιστικές κατηγορίες: Οι μη μισθωτοί επιλέγουν το ύψος των εισφορών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας λήγει την 31η Ιανουαρίου 2021.

Must Read

Άνοιξε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας καλούνται οι μη μισθωτοί να δηλώσουν το ύψος των εισφορών που θα επιλέξουν να πληρώσουν για το 2021.

Μετά την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16) βάσει εισοδήματος, η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι τον Φεβρουάριο την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, αυξάνοντας όμως την κατώτατη εισφορά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για το 2020, πριν μάλιστα ενσκήψει η πανδημία στη χώρα, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών είχε επιλέξει την μικρότερη δυνατή εισφορά, κάτι που όμως συνεπάγεται και χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

Ελεύθεροι επαγγελματίες- Αυτοαπασχολούμενοι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες, με την 1η να εκκινεί από τα 210 ευρώ άθροισμα εισφορών για Κύρια Σύνταξη (155 ευρώ) και Υγειονομική Περίθαλψη (55 ευρώ) και την 6η και τελευταία κατηγορία να φτάνει σε άθροισμα εισφορών 566 ευρώ μηνιαίως (500 ευρώ και 66 ευρώ αντίστοιχα).

Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και μόνο για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€.

Ωστόσο, όσοι εξ αυτών είναι υπόχρεοι ασφάλισης και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες: Για την επικούρηση, η 1η κατηγορία περιλαμβάνει εισφορά 42 ευρώ και η 3η κατηγορία 61 ευρώ, ενώ για το εφάπαξ η 1η κατηγορία περιλαμβάνει εισφορά 26 ευρώ και η 3η κατηγορία 37 ευρώ.

Αγρότες

Ειδικά για τους αγρότες, ισχύουν για το 2021 ειδικές μεταβατικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία πληρώνουν μειωμένες εισφορές οι οποίες εκκινούν από τα 123 ευρώ για την 1η κατηγορία και φτάνουν στα 332 ευρώ για την 6η και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία.

Έτσι, οι αγρότες από το 2022 θα πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερες εισφορές, δηλαδή 125 ευρώ μηνιαίως για την 1η κατηγορία και 339 ευρώ μηνιαίως για την 6η και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία.

Νέοι

Μόνο για όσους μη μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Σε αυτήν, οι εισφορές ανέρχονται σε 93 ευρώ για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και 33 ευρώ για την Υγειονομική Περίθαλψη, σύνολο μηνιαίας εισφοράς 126 ευρώ.

Πως δηλώνεται η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να επιλέξουν το ύψος των μηνιαίων εισφορών τους για όλο το έτος.

Αφού εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr , ακολουθούν τη διαδρομή Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση θα παραμείνουν, για όλο το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας λήγει την 31η Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This