Τρίτη 22/6/2021

«Βέτο» των θεσμών: Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου ανοίγει την… πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης!

Οι δανειστές απειλούν ανοιχτά ότι θα καθυστερήσουν τις προκαταβολές των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Την εποχή των… Μνημονίων φαίνεται ότι νοσταλγούν οι θεσμοί και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν δεν εφαρμόσουν τον νέο πτωχευτικό νόμο, θα βάλουν «εμπόδια» στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έβαζαν συνεχώς «αναχώματα» τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες εκταμιεύσεις από την Ευρώπη, απαιτώντας επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου, με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να υποχρεώνονται να υπαχθούν στον νέο νόμο.

Παρότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια, οι δανειστές επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις στο οικονομικό επιτελείο και απειλούν ανοιχτά ότι θα καθυστερήσουν τις προκαταβολές των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν λειτουργήσει άμεσα ο νέος Πτωχευτικός. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως τα χρήματα που θα εισρεύσουν τους επόμενους μήνες από την Κομισιόν θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η είδηση της… προειδοποίησης έσκασε σαν βόμβα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έγινε έκτακτη σύσκεψη την περίοδο των εορτών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και στους τραπεζίτες. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς δικαιολόγησαν τη συνάντηση ως… τυπική και προγραμματισμένη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Εκκρεμούν 52 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει παράταση στον χρόνο εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού, καθώς εκκρεμούν 52 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις. Κανονικά, ο νόμος έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2021.

Το νέο πλαίσιο για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες θα αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350.000 ευρώ ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021, με το κράτος να δίνει πεντάμηνη παράταση. Από εκείνη την ημερομηνία οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών σε έως 240 δόσεις ή να προχωρήσουν σε πτώχευση, ρευστοποιώντας όλη την περιουσία τους.
  • Για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ ο νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2021.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ