Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα e-shops, οι παραπλανητικές ιστοσελίδες και το ηλεκτρονικό «ξέπλυμα»

Για να παταχθεί η παραβατικότητα και οι... πονηροί δήθεν έμποροι

Must Read

Σηκώνουν τα μανίκια οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ με στόχο να ομαλοποιηθεί η διαδικτυακή αγορά, οι ταχυμεταφορές και να παταχθεί η παραβατικότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των «μαϊμού» εμπόρων.

Και αυτό γιατί η αύξηση των αγορών μέσω διαδικτύου λόγω πανδημίας και η… έκρηξη των e-shops, βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη δημιουργώντας ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους επιτήδειους.

Και αυτό δεν θα ξεκινήσει από σήμερα και μελλοντικές συναλλαγές, αλλά έχουν προγραμματιστεί 25.000 έλεγχοι και μάλιστα σε βάθος 5ετίας.

Λαθρεμπόριο και πλαστά τιμολόγια

Σε συνεργασία λοιπόν με τις φορολογικές Αρχές (ΔΟΥ, ΦΑΕE κ.α.) οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα ελέγξουν υποθέσεις λαθρεμπορίου, έκδοσης και λήψης τιμολογίων και φυσικά ξέπλυμα χρήματος με ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή και συναλλαγές μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικών αγορών.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2020 οι καταγγελίες στο Συνήγορο του Καταναλωτή που αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο έφτασαν τις 2.770 που σημαίνει αύξηση πάνω από 300% από το 2018 όπου οι καταγγελίες ήταν 814 και 200% από το 2019 όπου οι καταγγελίες ήταν 1396!

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το 2021 να διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. τουλάχιστον 800 έρευνες και πάνω από 10.500 στοχευμένοι έλεγχοι.

Βέβαια παρά τις μεγάλες δυσκολίες το 2020 η ΥΕΔΔΕ αποκάλυψε πολλές μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι ως τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εντοπίσει διαφυγόντα έσοδα άνω των 370.000.000€ από έρευνες σε απάτες ΦΠΑ και λοιπές περιπτώσεις.

Το βέβαιο όμως είναι ότι η πανδημία «χτύπησε» και τους ελέγχους. Τα πρώτα στοιχεία για το 10μηνο του 2020 έδειξαν μείωση κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο με απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων και υστέρηση 70% στις εισπράξεις κατόπιν ελέγχων.

Αναλυτικά:

  • Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734
  • Βεβαίωση εσόδων κατόπιν ελέγχων: Στα 1,8 δις. ευρώ ο ετήσιος στόχος, στα 981,08 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο.
  • Εισπράξεις: Ο στόχος αφορούσε εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί 133,950 εκατ. ευρώ
  • Επιτόπιοι έλεγχοι: Σχεδιάζονταν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This