Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Στο…περίμενε οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια!

Πότε θα τις λάβουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες;

Έως δύο μήνες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση από το κράτος για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας.

Χθες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την καταβολή από το κράτος του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και για τον Δεκέμβριο η καταβολή θα αρχίσει από τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια Ιανουαρίου θα δοθούν στο τέλος Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο.

ΠΟΜΙΔΑ

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, κατόπιν των συνεχών διαβημάτων της προς το κυβερνητικό επιτελείο, τονίζει πως για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως το Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του 2021, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους!

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως μόνο για τα μισθώματα του Ιανουαρίου, υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες ενοικίων:

*Τα επαγγελματικά μισθώματα που απαλλάσσονται κατά 100% από την καταβολή ενοικίου, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.

* Μείωση 40% στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

*Χωρίς καμία μείωση καταβάλλονται τα ενοίκια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που δεν πλήττονται από την πανδημία, όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, καθώς και οι επιχειρηματίες, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Υπουργείο Οικονομικών

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης, καθώς και την αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID, χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ