Ο ΕΦΚΑ «τιμωρεί» τη διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια: Η νέα εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας

«Ψαλίδι» σε συντάξεις χηρείας αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας

Must Read

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας για ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου μειώνεται στην περίπτωση που η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου.

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ αποβιώσαντος και συζύγου, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται μείωση για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, που καθορίζεται σε:

  • 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,
  • 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,
  • 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,
  • 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,
  • 5% για τα έτη από το 36ο και άνω

Για παράδειγμα:

θανών σύζυγος ηλικίας 80 ετών και επιζών σύζυγος ηλικίας 45 ετών, με πενταετή γάμο, ο οποίος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο επιζών σύζυγος θα λάβει το 40% της σύνταξης του θανόντος.

Παράλληλα, με το Ν. 4499/2017 θεσμοθετήθηκε η χορήγηση αυτοτελούς κατωτάτου ορίου σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο στην περίπτωση που η σύνταξη του είναι μικρότερη του κατωτάτου ποσού του αντίστοιχου προς το χρόνο ασφάλισης του θανόντα.

Ως κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίστηκε το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης του για 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

  • Εάν ο θανών είχε λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης, το ποσό των 384 ευρώ μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.
  • Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντα είναι μικρότερος των 15 ετών χορηγείται ως κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ που αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις που, λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου, προκύπτει κάποιο ποσό σύνταξης μικρότερο του κατωτάτου ορίου, αλλά όχι αρνητικό, ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο των προαναφερθέντων διατάξεων.

Στην περίπτωση, όμως, που προκύπτει μηδενικό ποσό σύνταξης λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου, θα εκδίδεται μεν απόφαση συνταξιοδότησης, η οποία θα αναγνωρίζει το δικαίωμα σε σύνταξη, πλην όμως δεν θα καταβάλλεται ποσό σύνταξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This