Σάββατο 24/7/2021

Οργή εμπόρων: Ο νόμος για τις επιταγές καθυστερεί, οι τράπεζες εισπράττουν κανονικά

Από τις 11 Ιανουαρίου που έγιναν οι ανακοινώσεις, οι διατάξεις ψηφίζονται σήμερα!

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των επιταγών, καθώς οι έμποροι και οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις στην ψήφιση του νόμου που θα παρατείνει την προθεσμία πληρωμής των αξιογράφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίσημες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου έγιναν στις 11 Ιανουαρίου και οι διατάξεις αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως καταγγέλλουν οι φορείς των εμπόρων, το χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της παράτασης πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 έως και σήμερα, οι τράπεζες εισπράττουν κανονικά τα ποσά από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ή τις σφραγίζουν, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση εξέπνευσε στο τέλος του 2020 και αφορούσε τις επιταγές που έληγαν μέσα στον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί πως οι επαγγελματίες ζητούν οι επιταγές που έχουν εμφανιστεί προς είσπραξη και θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών να μην επιβαρυνθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες.

Η διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι:

  • Οι επιταγές που εμφανίστηκαν από τις 2-1-2021 έως τις 25-1-2021 προβλέπεται ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
  • Για τα αξιόγραφα που έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τις 25-1-2021 έως και τις 28-2-2021 οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.
  • Όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες λαμβάνουν επιπλέον παράταση της αναστολής κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά τουλάχιστον 40% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ