ΤτΕ: Η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης φέρνει (έως και) νέες φοροελαφρύνσεις

Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος υποθέτει πως η χώρα μας θα αιτηθεί το μέγιστο δυνατό ποσό των διαθέσιμων πόρων που προβλέπονται για εκείνη

Must Read

Ως «χρυσή» ευκαιρία για ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο παρουσιάζει η κυβέρνηση το «πακέτο» που διεκδικεί η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές μελέτες που συνοδεύουν το τελικό κείμενο που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, το ελληνικό σχέδιο φιλοδοξεί να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων έως και το τέλος του 2026, έτος κατά το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων και των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αυξάνει τον λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει την ανακοίνωση νέων φοροελαφρύνσεων τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% – 1,25% τον χρόνο έως και το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η οικονομική επέκταση χρηματοδοτούμενη από επιχορηγήσεις και δάνεια αυξάνει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 4,3% το 2026 και συμβάλλει σε επιπλέον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,7% κατά μέσο όρο κάθε έτος την περίοδο 2021-2026. Η επέκταση χρηματοδοτούμενη από δάνεια, που διοχετεύονται προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγεί σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά περίπου 20% ως το 2026 και της απασχόλησης κατά 4%.

Επίδραση έως την επόμενη εικοσαετία

Οι οικονομικές μελέτες αποτυπώνουν την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης έως την επόμενη εικοσαετία, κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί την επίτευξη υψηλών ποσοστών φορολογικών εσόδων και ενίσχυσης του πραγματικού ΑΕΠ, συνεπικουρούμενων από τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη της ΤτΕ υποθέτει πως η Ελλάδα θα αιτηθεί το μέγιστο δυνατό ποσό των διαθέσιμων πόρων που προβλέπονται για τη χώρα βάσει του κανονισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης υποθέτει ότι η Ελλάδα θα πετύχει όλους τους στόχους και τα ορόσημα εμπρόθεσμα, ώστε να πετύχει πλήρη απορρόφηση της χρηματοδότησης που της αναλογεί από το Σχέδιο ως το 2026.

Την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 18,1 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με βάση τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2021 η Ελλάδα αναμένεται να λάβει προπληρωμή του 13% του συνολικού ποσού επιχορηγήσεων και δανείων.

Πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου, δηλαδή η χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης σε επιχορηγήσεις και δάνεια και η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί δυνητικά να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,7% ως το 2026, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Σε σχέση με τη μελέτη της ΤτΕ, τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής άσκησης δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επίδραση του σχεδίου στο ύψος του ΑΕΠ. Η θετική αυτή διαφορά προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της πλευράς προσφοράς της αγοράς εργασίας, δηλαδή της αύξησης του μέσου επιπέδου δεξιοτήτων και της μέσης αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This