Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Στο… περίμενε οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις από τα «κουρεμένα» ενοίκια

Το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει ποτέ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ έστειλε το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις από τα «κουρεμένα» ενοίκια που έχουν εισπράξει εδώ και έναν χρόνο.

Οι ίδιοι επισημαίνουν, μάλιστα, ότι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισοδήματα που υπάρχουν στα συμβόλαια, τα οποία δεν έχουν εισπράξει ποτέ, και ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση εκκαθάριση και την πληρωμή των δηλώσεων Covid. «Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργού, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουμε δει τους συμψηφισμούς για το 12% από τα ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου του 2020 ακόμα και με σωστές δηλώσεις», καταγγέλλει το κίνημα και επισημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που διαπιστώθηκε ότι είχαν κάνει λάθη στις δηλώσεις τους ενημερώθηκαν από την ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις, ωστόσο 16 ημέρες μετά η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει ενεργοποιήσει εν νέου την πλατφόρμα για τις διορθώσεις, με την καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί από το οικονομικό επιτελείο να εκπνέει στις 19 Απριλίου.

«Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν έχουμε καν ακόμα πληροφόρηση. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουμε πάρει ακόμα το 20% της επιστροφής από τα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου από σωστές δηλώσεις. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουμε πάρει το 20% ή το 80% της επιστροφής από το ενοίκιο του Ιανουαρίου από σωστές δηλώσεις, ενώ ένα μεγάλο μέρος από εμάς είναι για τέταρτο μήνα με μηδενικό εισόδημα, αφού οι ενοικιαστές έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης καταβολής ολόκληρου του ενοικίου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Κανείς να μην πληρώσει φόρο

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση, ζητούν όσοι ιδιοκτήτες εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια να τύχουν της επιστροφής που δικαιούνται και κανείς ιδιοκτήτης να μην αναγκαστεί να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξε εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής παρέμβασης του κράτους, αλλά ούτε να πρέπει να προσφύγει, έστω εξώδικα, κατά του ενοικιαστή του, αναγκαστικά.

Όπως επισημαίνουν, το 93% των δικαιούχων αποζημίωσης είναι μικροϊδιοκτήτες, ενώ υπάρχουν και 900.000 ιδιοκτήτες για τους οποίους η είσπραξη μισθωμάτων αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ