Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023

Ξέσπασμα του εμπορικού κόσμου: «Μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις»

«Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο εμπορικός κόσμος είναι στα όριά του λόγω της έλλειψης ρευστότητας και τον αποκλεισμό του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υφίστανται ισχυρότατους κλυδωνισμούς.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου (ΕΣΕΕ με ΕΣΑ, ΕΣΠ και ΕΣΘ) σε συνέντευξη Τύπου έκαναν έκκληση για «άμεση ένταξη του εμπορίου στα Προγράμματα Επανεκκίνησης» και ζήτησαν δικαιοσύνη και ισονομία με άμεσα στοχευμένα μέτρα, κάνοντας λόγο για 10δις χαμένα από τον κλάδο και έως και 150.000 λουκέτα στο τέλος της πανδημίας!

Επισημάνθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα με το «υβριδικό» σύστημα click away και click in shop, κράτησαν τον πασχαλινό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα χαμηλότερα ακόμη και από τις συγκρατημένες προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι υπόνοιες στοχοποίησης: «Μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το δούμε».

Το γεγονός αυτό «γκριζάρει» ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα του εμπορίου που είναι ήδη επιβαρυμένη από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, το αδιάθετο εμπόρευμα σε ένδυση – υπόδηση και την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου προέβαλαν την ανάγκη και το αίτημα να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα, στοχευμένα μέτρα για την επανεκκίνηση του εμπορίου. Πρότειναν δε ως κριτήρια της ενίσχυσης την πτώση του τζίρου και την εποχικότητα και ζήτησαν τον προσδιορισμό ενός «κόφτη», όπως σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων κλάδων της οικονομίας.

«Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και οι Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, τεκμηρίωσαν την αντίφαση που προκύπτει και το ευεξήγητο αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους, το γεγονός ότι την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός, οι Παιδότοποι, τα Γυμναστήρια εντάσσονται σε Προγράμματα Επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν – χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

Γιώργος Καρανίκας: «Δυστυχώς παραβλέπονται τόσο οι μεγάλες απώλειες του λιανικού εμπορίου το 2020 που καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ όσο και οι ιδιαιτερότητες στη λειτουργία του, το γεγονός δηλαδή πως ο κλάδος θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να «πάρει μπρος», να επικαιροποιήσει / ανανεώσει τα εμπορεύματα, να εισέλθει δηλαδή σε μια σχετική κανονικότητα. Το λιανικό εμπόριο εξαιρείται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας είτε με την πρόφαση της ενίσχυσης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e–shop), είτε με τη δικαιολογία περί συμμετοχής στο μέτρο περί μη καταβολής ενοικίων, το οποίο όμως είναι οριζόντιο, μιας και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη απόσυρσης των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και αναστολής των πληρωμών επιταγών σύντομα».

Σταύρος Καφούνης: «Το εμπόριο είναι ο κλάδος που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά μέσα σε αυτήν την υγειονομική κρίση, είναι ο κλάδος που έχασε 10 δις εκατομμύρια, ενώ ο δεύτερος κλάδος η εστίαση με τα τουριστικά καταλύματα και η βιομηχανία έχουν χάσει από 7 δις εκατομμύρια. Είναι λοιπόν αυτές οι 230 χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο». Όλες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες, δεν ζητούμε να πάρει οριζόντια το σύνολο του εμπορίου τα ιδιαίτερα μέτρα στήριξης.  Όλοι οι κλάδοι είναι στην ίδια βάρκα, πρέπει όλοι να πάμε παρακάτω, μέχρι εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι με στοχευμένα μέτρα. Το εμπόριο δεν είναι μέρος του προβλήματος της υγειονομικής κρίσης αλλά αντιθέτως είναι η λύση».

Θεόδωρος Καπράλος: «Το εμπόριο χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα. Η στήριξη που έχει λάβει ως τώρα δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του. Στηριζόμαστε στην κατανάλωση. Η κατανάλωση δεν είναι ένας διακόπτης τον οποίο τον γυρίζουμε και μπορούμε την επόμενη μέρα να πάμε στους τζίρους του 2019. Το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί, πραγματικά, ένα βραχνά ρευστότητας. Το χονδρικό εμπόριο το οποίο είναι ο τροφοδότης όλων των καταστημάτων ουσιαστικά δεν έχει βοηθηθεί καθώς έχει και στο συρτάρι του συσσωρευμένες επιταγές χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει τη δυνατότητα να τις ρευστοποιήσει, αν και πολύ σωστά έχουν μετακυληθεί αυτές οι επιταγές προς τα πίσω».

Παντελής Φιλιππίδης: «Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο με πολλά χρέη που δυστυχώς δεν αποπληρώνονται ούτε με μεταθέσεις πληρωμών κατά ένα μήνα, 75 ημέρες ή κατά 130 ημέρες. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με τη λογική των διαχωρισμών τώρα δίνουμε χρήματα σε πολλούς που είναι «ψηλά» και δεν μπορούν αυτά να πάνε προς τα κάτω. Άρα, οι κάτω όλοι θα χαθούν. Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε. Γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το δούμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος

Οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο κυμαίνονται από 0,127 έως 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Ιανουάριο ήταν από 0,028 έως 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Ολόκληρο το συγκλονιστικό βίντεο με την απώθηση των Τούρκων στο Αιγαίο

«Ελάτε, ρε, αν σας βαστάει» φώναζαν στους προκλητικούς Τούρκους οι άνδρες του Λιμενικού

Νεκρό 4χρονο αγγελούδι που κατακρεουργήθηκε από τον σκύλο της οικογένειας

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο τραγικός θάνατος ενός...
spot_img

NEWSROOM