Συνταξιούχοι: «Να διαγραφούν άμεσα τα άδικα χρέη από τις Εφορίες»

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές σε 70.000 που είχαν πληρώσει

Must Read

Τριγμούς στην κυβέρνηση και στον Προϋπολογισμό συνεχίζει να προκαλεί η πρόσφατη απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και επιστροφή φόρων και προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε συνταξιούχους και επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι άκυρες οι πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων που κοινοποιούνται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να αναγκαστεί σε επιστροφή φόρων και προστίμων, τα οποία έχει ήδη βεβαιώσει και εισπράξει, ανοίγοντας μια νέα «μαύρη τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

  • Η νέα απόφαση ανοίγει τον δρόμο σε επιστροφές φόρων για 70.000 υποθέσεις συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013 και δεν τα δήλωσαν το 2014
  • Οι συγκεκριμένες θα παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου του 2019

Τότε δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου», οι οποίες όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την τελευταία μέρα του 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων τις πρώτες μέρες του 2020, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα τα οποία, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, είχαν παραγραφεί και δεν έπρεπε να καταβληθούν ποτέ.

Να διαγραφούν άμεσα τα άδικα χρέη από τις ΔΟΥ ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι οικογένειες των συνταξιούχων αναγκάστηκαν να προστρέξουν σε έντοκο δανεισμό από τις τράπεζες, προκειμένου να πληρώσουν τα άδικα χρέη που κλήθηκαν να καταβάλουν στην Εφορία.

Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και εντός 20 ημερών το ΕΝΔΙΣΥ ζητά από την Πολιτεία:

α) Τη διαγραφή από τους πίνακες οφειλής των βεβαιωμένων ποσών και προσαυξήσεων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, που αφορούν σε οφειλές της συγκεκριμένης διαδικασίας (μη δηλωμένα αναδρομικά παρελθόντων ετών)

β) Όπου υπάρχει ρύθμιση, καθώς και πληρωμή, έπειτα από οριστική διαγραφή να επιστραφούν τα ποσά με τόκο 6% στους δικαιούχους

γ) Να ενημερωθούν με επιστολές οι συνταξιούχοι που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία ότι τα συγκεκριμένα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί οριστικά διαγράφονται

«Καθυστερήσεις» από το οικονομικό επιτελείο

Προς το παρόν, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ τηρούν στάση αναμονής και προσπαθούν να υποβαθμίζουν το θέμα, αναμένοντας το τελικό κείμενο της απόφασης για να τοποθετηθούν επίσημα.

Ωστόσο, πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως θα πρόκειται για μια μίνι δημοσιονομική «βόμβα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε περίπτωση που η απόφαση δεν αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά το σύνολο των συνταξιούχων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This