Πέμπτη 24/6/2021

Επιδότηση έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ στις τουριστικές επιχειρήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει τις επόμενες μέρες

Την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για τους δύο ή τρεις πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 420.000.000 ευρώ και απευθύνεται σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, δηλαδή σε ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους τουριστικούς φορείς, η ενίσχυση από το πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019 για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τουρισμού. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι: α) Νόμιμη λειτουργία, β) ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), γ) μείωση ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%, δ) προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με μία Ετήσια Μονάδα Εργασίας μισθωτής εργασίας και ε) υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (κανονικό καθεστώς ΦΠΑ).

Επισημαίνεται ότι για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020, οι συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μη μηδενικό τζίρο εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και άρχισαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ