Τα έξι βήματα για φθηνότερο ρεύμα! – Πότε λήγει η προθεσμία

Must Read

Τις καλοκαιρινές διακοπές τους απολαμβάνουν αυτή την περίοδο οι περισσότεροι Ελληνες, καλό θα είναι όμως μετά την επιστροφή τους να φροντίσουν να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μην πάει… διακοπές και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης δεν είναι πλέον τόσο ασφυκτικά, καθώς η αρχική προθεσμία της 31ης Αυγούστου παρατάθηκε κατά έναν μήνα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι πολίτες, λοιπόν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/kot/ μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019. Μέχρι τον έλεγχο και την έγκριση (ή όχι) των νέων αιτήσεων παραμένουν ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι υφιστάμενοι δικαιούχοι. Υπάρχουν έξι βήματα, τα οποία καλούνται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ή αν μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.

Ειδικότερα: 

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά τη συναίνεσή σας εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Δύο κατηγορίες

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου χωρίζονται από πέρυσι σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α΄) εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλαδή:

1) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ,

2) η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ,

3) το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τα 1.800 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, τα 2.100 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, τα 2.400 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, τα 2.700 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, και τα 3.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη.

Όσοι εντάσσονται της πρώτης κατηγορίας του ΚΟΤ δικαιούνται έκπτωση 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη δεύτερη (ΚΟΤ Β΄) εντάσσονται καταναλωτές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αρχίζουν από τα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν κλιμακωτά μέχρι τα 27.000 για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Η αξία της ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ. Για τη δεύτερη κατηγορία του ΚΟΤ η έκπτωση είναι 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Εως 2.000 κιλιβατώρες το όρια της τετραμηνιαίας κατανάλωσης

Ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία εντάσσεται κάποιος δικαιούχος, τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα ίδια και έχουν ως εξής: 1.400 kWh για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.600 kWh για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.700 kWh για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 1.800 kWh για νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, 1.900 kWh για νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη και 2.000 kWh για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη.

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου από την Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This