Δευτέρα 2/8/2021

Χρήμα υπάρχει για τους ιδιώτες που θα βγάζουν τις συντάξεις!

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την υπουργική απόφαση με τις αμοιβές όσων συνδράμουν στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων

Τον τιμοκατάλογο με τις αμοιβές των πιστοποιημένων ιδιωτών που θα συνδράμουν στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε και την υπουργική απόφαση, όπου ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας πιστοποιημένος ιδιώτης συμφωνήσει υψηλότερη αμοιβή με έναν ασφαλισμένο, τη διαφορά στο ποσό θα καλείται να καταβάλλει ο τελευταίος. Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της απομείωσης του αποθέματος των εκκρεμών συντάξεων, καθώς μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης ξεπερνούν τις 130.000 και το σύνολό τους εκτιμάται σε πάνω από 300.000.

Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, που καταγγέλλουν ότι, αφενός, έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και, αφετέρου, αντί να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, χαρίζονται λεφτά σε ιδιώτες. Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» των αμοιβών των ιδιωτών διαμορφώνεται ως εξής:

* Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

* Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

* Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

* Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ