Στο «κόσκινο» των δανειστών τα κορωνοχρέη – Επανέρχονται «παγωμένες» εκκρεμότητες

Η κυβέρνηση θα προτείνει ρύθμιση σε 60 ή 72 δόσεις, ενώ ήδη οι θεσμοί κάνουν «φύλλο και φτερό» τον Προϋπολογισμό

Must Read

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της χώρας, δίνοντας έμφαση στο τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός, όπως επίσης και στην υστέρηση των εσόδων, ενώ οι συναντήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των δανειστών έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια ρύθμιση για τα κορωνοχρέη, που θα περάσει από το «κόσκινο» των ξένων. Ωστόσο, οι δανειστές αναμένεται να επαναφέρουν στο τραπέζι μια σειρά από εκκρεμότητες, οι οποίες είχαν «παγώσει» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στα κλιμάκια των δανειστών την πρόταση για ρύθμιση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία σε 60 ή 72 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη ρύθμιση θα ενταχθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, καθώς οι νέες οφειλές που θα προκύψουν από τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν είτε σε 8 και 6 δόσεις αντίστοιχα είτε σε 24 ή 48 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης της Εφορίας.

Πέρα από τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ενταχθούν και τακτικοί φόροι που δεν καταβλήθηκαν από τους φορολογουμένους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές που έμειναν απλήρωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από:

  • επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή
  • επιχειρήσεις και οι ελεύθερους επαγγελματίες που κατέγραψαν σημαντική πτώση τζίρου
  • κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας
  • ιδιόκτητες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Στα «σκαριά» φαίνεται πως είναι και η τέταρτη κατά σειρά αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 100 και 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία επανένταξης στις ρυθμίσεις σε όσους τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μόνιμες μειώσεις φόρων

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και μια σειρά από νέες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είχε αποτυπωθεί προ ημερών και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής, είναι η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα, αλλά και στο τουριστικό πακέτο.

Οι εκκρεμότητες

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν πρόκειται να κυλήσουν «αναίμακτα», καθώς θα επαναφέρουν στο τραπέζι μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας και πλέον θεωρείται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την υλοποίησή τους.

Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» εδώ και αρκετά χρόνια, τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα με τη δημιουργία του νέου ιδιωτικού φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα σημάνει και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, καθώς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This